cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

L'Hospital Juaneda de Ciutadella és compromet a garantir l'atenció telefònica en català

217393

L'Hospital Juaneda de Ciutadella, a Menorca, s'ha compromès amb Plataforma per la Llengua a incloure el català en els missatges pregravats de l'atenció telefònica, que ara només s'ofereixen en castellà. Voluntaris de l'entitat es varen reunir dijous passat, dia 27 de juliol, amb el director gerent de la Xarxa Assistencial Juaneda Menorca, José Luis Bosch, i li varen traslladar la petició. A més, els voluntaris també li varen entregar un document amb les lleis que estableixen els drets lingüístics dels catalanoparlants i els resultats d'una enquesta interna sobre l'experiència lingüística dels pacients als centres sanitaris.

Tònia Gomis, voluntària de l'entitat a Menorca, i Lluís Bernet, voluntari del grup de treball de sanitat, es varen trobar amb el director gerent al mateix centre mèdic. Es tracta d'un centre de nova construcció que consta d'un paisatge lingüístic completament normalitzat en català. En aquest sentit, l'entitat felicita els responsables del centre i recorda que la normalització de la llengua a la retolació de la majoria de centres mèdics encara no s'ha completat.

A la reunió, els membres de Plataforma per la Llengua varen presentar al director gerent la trajectòria de l'entitat, així com els eixos de treball actuals i els èxits aconseguits fins ara. En aquesta línia, els voluntaris li varen compartir els resultats d'una enquesta interna impulsada pels mateixos voluntaris per conèixer quina valoració fan els pacients de l'atenció lingüística als centres sanitaris, i José Luis Bosch es va comprometre a fer tot el possible per a garantir els drets lingüístics dels pacients.

Tot i que la llengua sembla un element important per al centre mèdic, els voluntaris de l'entitat li varen recordar que la locució de la centraleta telefònica és únicament en castellà, i que això vulnera els drets dels catalanoparlants. El director gerent es va comprometre a incloure-hi aviat el català i va defensar que el sistema actual és provisional i que quan s'implanti el nou sistema també hi incorporaran una locució en català.

A més de lliurar-li un document amb els resultats de l'enquesta feta pels voluntaris, els representants de l'entitat també li varen fer arribar un corpus de lleis i normatives que emparen l'ús del català per part dels pacients, i li varen oferir el suport de Plataforma per la Llengua per continuar normalitzant el català a l'hospital. En aquest sentit, Gomis i Bernet li varen oferir el catàleg de serveis i formacions que l'ONG del català té a disposició de particulars, entitats i empreses.

Aquesta ha estat la primera de les reunions que tendrà Plataforma per la Llengua amb les gerències dels centres sanitaris, així com amb el Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears. L'objectiu d'aquestes reunions és abordar amb tots els agents implicats en l'àmbit sanitari la situació del català al sector i oferir eines per a trobar solucions i garantir els drets lingüístics dels catalanoparlants.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Hauria de ser a tots els seus centres, fa 12 mesos
Ja va essent hora de que la direcció del grup Juaneda, que se les dóna tant d'atenció políglota, tengui una miqueta de sensibilitat i posi també al Català a la llista d'idiomes que se parlen als seus centres sanitaris.
Jo crec que només se tracta d'afegir la nostra llengua a la resta d'idiomes que anuncien que se parlen. Perque a la pràctica, molts de metges i resta del personal el parlen o el que no el saben parlar almenys l'entenen.
Més que res, se tractaria de tenir el gest i no menysprear a la gent d'aqui, perque massa vegades i a massa llocs, amb la mania d'arraconar la nostra llengua, hi ha gent forana que ho interpreta com que els mallorquins, resta de balears, valencians i catalans, som éssers inferiors i tenim menys drets que els forasters monolingües del Castellà i estrangers que parlen altres llengües. I això a més de ser molt ofensiu i molt desagradable, dóna peu a que hi hagi gent que se dediqui maltractar- nos, a marginar- nos i a humil.liar-nos, just per ser d'aqui i parlar la llengua pròpia, que a més és oficial.
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente