nubes dispersas
  • Màx: 18.27°
  • Mín: 13.93°
18°

Formentera inaugura un monòlit dedicat a les Homilies d’Organyà

211497

El matí d’aquest divendres s’ha inaugurat a Formentera un monòlit dedicat a les Homilies d’Organyà. La figura forma part de la iniciativa Ruta de la llengua catalana i ha estat instal·lada per la Direcció General de Política Lingüística, amb la col·laboració del Consell de Formentera.

La inauguració ha anat a càrrec de la presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, i la directora general de Política Lingüística del Govern, Beatriu Defior. Així mateix, hi han assistit les consellers insulars Raquel Guasch i Alejandra Ferrer.

La Ruta de les Homilies d’Organyà és un recorregut pels territoris de parla catalana amb indrets i persones que han contribuït a configurar la llengua catalana. Té com a objectiu reforçar el compromís ciutadà amb el català i establir lligams i complicitats entre diversos indrets on es parla la llengua. Promoguda per l’Associació d’Amics de les Homilies d’Organyà, té el suport del Govern de les Illes Balears, la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana.

Des de principi del segle XX s’ha considerat que les Homilies d’Organyà eren el text escrit més antic en català (1204). Fa poc, un nou estudi ha revelat que el text més antic seria el Llibre Jutge de la Seu d’Urgell (una còpia en català del Liber Iudiciorum, el codi de lleis got vigent fins al segle XIII), que dataria entre el 1060 i el 1080. En qualsevol cas, les Homilies d’Organyà tenen un valor simbòlic per a la llengua catalana.

La Ruta de la llengua catalana té diversos punts d’interès i a cada punt s’hi preveu alçar un monòlit dedicat a les Homilies, creats per l’artista Ramon Maria Jounou. Cada punt simbolitza un moment o concepte clau per a la llengua catalana, com els orígens, l’expansió, la Renaixença, la normativització, la resistència, el caràcter nacional i oficial, la consciència lingüística o l’interès per la llengua. Cada lloc disposarà d'un itinerari cultural vinculat a la llengua catalana. En els propers dies, les rutes estaran disponibles al web de la DGPL i del Consell de Formentera.

Actualment ja es poden visitar els monòlits d’Organyà, de Montserrat i d’Andorra (Encamp). Els punts de la ruta prevists eren nou inicialment. De les Illes Balears, només hi havia prevista una ruta a Mallorca, però des de la DGPL s’ha volgut que totes les illes hi siguin presents. És per això que s'ha promogut la creació d’un trajecte cultural i la plantació d’un monòlit a cada una de les illes. Formentera és el primer territori de les Illes Balears que s'incorpora a la Ruta de la llengua catalana.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Emigrante, fa dervers d'un any
Mas dinero público para seguir con la liturgia sobre el catalán.

Adelante "los nuestros" !
Valoració:-2menosmas
Per Costafreda, fa dervers d'un any
1.000 anys de català, un període a celebrar.
Valoració:2menosmas
Per Molt bé, fa dervers d'un any
Molt guapo i interessant. I a més d'un homenatge, serveix perque tothom sàpiga que son aquestes homilies i també, perque son tan importants per a tots noltros, els catalanoparlants.
També, s'haurien de donar publicitat a totes les gramàtiques catalanes, que s'havien escrit abans de la Gramàtica Mallorquina d'Amengual, al mateix temps que explicar qui era aquest autor, perque li va posar mallorquina i no catalana a la seva gramàtica, així com els motius pels quals va dur a terme el seu treball. Perque és molt desagradable el mal ús que se li dóna a aquesta gramàtica, o millor dit de les seves tapes, I que precisament se'l faci servir pel que ell tractava de combatre; que eren les polítiques ferotges dels Borbóns, per castellanitzar les nostres illes i que pretenien acabar amb la llengua catalana. Pel que utilitzar- la precisament amb aquesta mateixa finalitat, és una de les pitjors traïdories que han fet i que fan alguns farsants avui dia.
I com que la cultura és la millor arma per combatre l'engany, la difusió de la primera és la guerra més pacífica i profitosa que se pot fer.
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente