muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

Armengol aposta per una reforma de l'Estatut d'Autonomia «que blindi drets i llibertats»

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha defensat durant l’acte de lliurament de les Medalles d’Or de la Comunitat Autònoma i dels premis Ramon Llull una reforma de l’Estatut d’Autonomia «dialogada i consensuada» precisament quan es compleixen quaranta anys d’aquesta normativa.

Per a la presidenta, «la societat demanava fa quaranta anys autonomia i l’ha aprofitada, fent valer cada reivindicació guanyada per progressar com a col·lectiu, millorant cada competència per enfortir la xarxa pública i els mecanismes de suport d’un teixit econòmic i laboral que, avui, mostra més dinamisme que mai i més que a qualsevol altre lloc».

Amb vista al futur, Armengol ha defensat la necessitat de «revitalitzar entre tots i totes el nostre Estatut i assegurar que els nostres drets i llibertats, i l’estat del benestar que els garanteix, siguin irreversibles i, mai més, tornin a ser retallats, laminats o sacrificats, en cap circumstància».

En aquest sentit, la presidenta del Govern ha dit que tot plegat «exigirà un debat generós i plural que ens ha de permetre impulsar decisions profundes i de llarg abast». A més, ha afirmat que «després de quaranta anys d’avanç, hem de garantir-nos almenys quaranta anys més de justícia social, progrés i oportunitats per a tothom».

Per a desenvolupar aquesta nova etapa, Armengol s’ha marcat quatre objectius compartits: continuar generant cohesió social i reduint la desigualtat, tenir cura de la biodiversitat i protegir-la, tornar a unir-nos per reforçar la nostra capacitat de finançar-nos i fer-nos sentir amb més força davant l’Estat i davant Europa, i continuar conreant les nostres arrels, la riquesa cultural i lingüística i la nostra diversitat.

Aquesta reforma, segons ha exposat la presidenta, ha de protegir l’estat del benestar que s’ha impulsat durant aquests quaranta anys, assegurant que la sanitat pública, que l’educació i que els serveis essencials disposen de finançament sempre. Però també ha d’anar més enllà, perquè «si volem blindar drets tan irrenunciables com la igualtat d’oportunitats és necessari que ens hi comprometem i assegurem els recursos perquè ningú quedi al marge».

Armengol també ha detallat fites més concretes que s’han d’afrontar amb la reforma estatutària: assolir mecanismes capaços de garantir que ningú no viurà mai en aquestes illes per sota del llindar de la pobresa; continuar combatent la discriminació en totes les seves formes, també la tecnològica, tancant la bretxa digital; assegurar que no es destrueix ni un pam més de natura; estendre la xarxa de mobilitat neta i col·lectiva; fomentar l’activitat sostenible al litoral ara que gestionarem les costes, i continuar amb les inversions en energies netes i en l’aigua.

Per assolir-ho tot plegat, la presidenta ha convidat tothom a fer-hi feina i a sumar-s’hi «des de la generositat i la pluralitat», i s’ha referit a «l’eficàcia del diàleg i la unitat per tornar a fer-nos escoltar i fer realitat noves reivindicacions que ens facin créixer com a societat, com a economia i com a poble».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Costafreda, fa dervers d'un any
Armengol, fins ara no sé t'ha acudit demanar un blindatge per a assegurar els drets i llibertats dels ciutadans de les Balears ?
Vas bastant en retard, no et sembla, després de tants d'anys comandant ses Illes ?
Valoració:2menosmas
Per tip, fa dervers d'un any
És fals això diu en Vilalta. La constitució obliga a conèixer l'espanyol, no diu que només es pugui obligar a conèixer l'espanyol.

Llavors hi ha una tergiversació: evidentment el dret de conèixer hi surt. Jo no parlava d'això, sinó del dret d'ús. Si jo tenc dret d'usar el català, tu tens el deure de saber-lo. I quan es compara el català, a mala llet, amb llengües estrangeres com el mandarí o el turc, s'està fent fum davant el fet que el català és la llengua pròpia d'aquí.

Però bé, entra dins el que es pot esperar. Quan a un espanyolista se li posa davant la cara la injustícia de la discriminació del català, només pot respondre amb manipulació i mentida. Res de nou.
Valoració:4menosmas
Per nunca fue votado, fa dervers d'un any
Lo primero que hay que pedir es que el Estauto si se modifica, sea votado por TODOS los ciudadanos de las islas Baleares.
Todos, los que tengan derecho a ello. No futem.
El actual NUNCA fue votado por el pueblo.
Por lo tanto, menos lobos, Caperucita.
Si hubiese sido votado, hace 40 años (ahora las juventudes están totalmente programadas), no se hubiese consentido que el catalán es la lengua PROPIA de nuestra tierra.
Valoració:-1menosmas
Per dic, fa dervers d'un any
Carlos Vilalta:Te nassos que anomenis la Constitució però només pel que t´interessa.És un dret coneixer el català i TAMBÉ és un dret poder-lo utilitzar, cosa que aquest dret no se´ns reconeix en molts llocs per no dir en cap.
Valoració:4menosmas
Per Drets?, fa dervers d'un any
Drets i llibertats que el Capital i l'Estat permetin. Quina comèdia que és això de la política institucional.
Valoració:5menosmas
Per Carlos Vilalta, fa dervers d'un any
El derecho a conocer el catalán ya está reconocido, otra cosa es la obligación, que choca frontalmente con nuestra Constitución. Es un derecho el de conocer el catalán como, por ejemplo, el de estudiar el mandarín o turco. El saber no ocupa lugar.
Valoració:-7menosmas
Per Catalinero, fa dervers d'un any
I obligacions
Valoració:2menosmas
Per tip, fa dervers d'un any
Mentre l'Estatut no reculli el dret general de conèixer el català, el dret d'ús toparà amb obstacles. Són faves comptades.
Valoració:1menosmas
Per fora, fa dervers d'un any
A buenas horas, mangas verdes.
Ahora, que presuntamente será catapultada hacia Inca, "li venen ses preses".
Valoració:3menosmas
Per Carlos Vilalta, fa dervers d'un any
Se nota que el período preelectoral da mucho de sí para decir auténticas tonterías, que en parte es pura demagogia pero también para demostrar el analfabetismo funcional de nuestra clase política. ¿Cómo puede decir esta señora que un estatutillo va a "blindar derechos y libertades" cuando eso está, y es donde debe estar, en la CONSTITUCIÓN ESPAÑOLA, y, su garante, el Tribunal Constitucional?
Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente