muy nuboso
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 8.69°
13°

Memòria de Mallorca interposa una denúncia per crims de lesa humanitat perpretats contra les Roges del Molinar

208381

Tal com han fet per cada fossa exhumada a Mallorca amb víctimes recuperades i coincidint amb la data de desaparició, 5 de gener (1937), de les cinc dones trobades recentment a una de les fosses de Son Coletes (Manacor), el proper dijous a les 10.30 hores, al Jutjat de Guàrdia de Manacor, Memòria de Mallorca presentarà una denúncia per crim contra la humanitat per Aurora Picornell, Belarmina González, Catalina Flaquer, Antònia i Maria Pascual.

La denúncia anirà acompanyada dels informes científics arqueològics, antropològics i mèdics forenses de les exhumacions on se certifiquen les causes de les morts, totes per arma de foc i amb traumes peri mortem i signes de violència, amb la posició en què s'han trobat i les característiques dels enterraments de cada una de les víctimes; és a dir, amb les evidències científiques de les greus violacions contra els drets humans perpetrades contra les cinc dones. Els acompanyaran a la presentació membres del Col·lectiu de Dones de Llevant i del Col·lectiu Aurora Picornell, així com també familiars de les víctimes.

Amb la recuperació de les cinc dones i atenent al nombre de víctimes que s’han pogut localitzar i exhumar fins a dia d'avui, (concretament 241), es confirma el que Memòria de Mallorca sempre ha mantengut: «les detencions il·legals, les execucions extrajudicials, les desaparicions forçades, els assassinats, les tortures i la violència exercida de forma massiva i sistemàtica per les autoritats feixistes de l'època contra les persones no efectes al seu règim representen crims contra la humanitat, tipificats jurídicament, que ni prescriuen ni es poden amnistiar. Tenim evidències científiques irrefutables a les restes mortals trobades a les fosses, persones assassinades, amb signes de tortures, fermades, tirades de qualsevol manera, sense cap respecte, amb impactes i casquets de bales per tot arreu».

Es fa palès també el patiment dels familiars d’aquestes víctimes i la vulneració en l’actualitat dels seus drets, drets fonamentals a una democràcia, com la tutela judicial efectiva, que dissortadament no tengueren durant la dictadura i no tenen ara tampoc durant aquesta democràcia.

«Volem destacar la violència exercida pel règim feixista contra les dones pel fet de ser dones i també pel seu posicionament republicà i d'esquerres. En el cas d'Aurora i les seves companyes foren representants d’un col·lectiu femení d’esquerres, antifeixista i feminista», han remarcat.

Per tot això, Memòria de Mallorca es personarà el proper 5 de gener, davant als jutjats de guàrdia de Manacor, per a denunciar les greus violacions contra els drets humans que evidencien les restes mortals trobades.

«A una democràcia plena, les víctimes han de ser el centre dels processos de memòria, han de prevaler els seus drets, i si l'administració de justícia no les vol emparar, els governs han de posicionar-se devora elles i acompanyar-les als tribunals», apunten.

El Govern, l'any 2017, va interposar una denúncia per les restes mortals exhumades a les fosses de Sant Joan i Porreres, «demostrant estar a la capçalera de les polítiques públiques institucionals de memòria democràtica que s'apliquen a l'Estat espanyol», apunta l'entitat. No obstant això, la denúncia fou arxivada, com les de Memòria de Mallorca o les de qualsevol altra entitat que representi les víctimes del franquisme.

Memòria de Mallorca espera que el Govern es presenti davant la Fiscalia de nou i denunciï també el que s'ha trobat a les altres fosses exhumades, incloent la de les cinc dones, confirmant que és pioner en l'aplicació de les polítiques públiques de memòria democràtica.

Per la seva part, l'entitat reitera que malgrat que «ens arxiven les denúncies, així ho han fet sempre, des de la primera fa 17 anys, fins a les darrera, interposada fa un any, continuarem batallant als tribunals, aquí o fora, personades estam també a l’Argentina, fins que les nostres víctimes tenguin el dret, com tothom, a ser escoltades i emparades pels tribunals».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per geu, fa dervers d'un any
Antes de empezar ya insultas llamando a los demás fatxes empreanaydors. Mala imatge. Sang i foc . Deposicions. ¿Le has dado al ojén o al orujo?. No leo más.
Por cierto: tú si que aburres
Valoració:-5menosmas
Per Avorreixen molt, fa dervers d'un any
No és que entrin aquí amb completa llibertat només per insultar, o per acabar amb la molta o poca qualitat que pugui tenir aquest digital. És que també els fatxes emprenyadors se'n riuen de l'assassinat d'aquestes persones, perpetrat pels feixistes com a càstic pels "greus delictes" de lluitar per la igualtat de drets entre homes i dones, perque treballadors i treballadores tinguessin uns salaris i unes condicions de treball digns, o per no sentir simpaties pel bàndol colpista- rebel.
Tot el que fan aquest per aqui és intolerable però ho és més encara, si se fan comentaris f0tent-se de les víctimes dels crims feixistes. Per contra, pareix que si el digital ha de censurar o bloquejar a qualcú, no és precisament a aquesta gent que dóna tanta mala imatge i que entra a sang i a foc contra la línia ideològica del diari, si no als lectors que el llegim perque ens agrada i li desitjam èxit i molts d'anys.
Si no hi posen remei, no li veig cap futur, a aquest diari, perque cansa molt veure que a cada notícia, s'en han cuidat de deixar les seves deposicions en forma de paraules escrites.
Quan és a la inversa i qualcú se'n riu d'un dels principals del bàndol rebel de la Guerra Civil, o de la dictadura franquista, aquest acaba jutjat i castigat a presó o a multes importants. No entenc perque també no se pot fer el mateix, quan se tracta de les víctimes de la dreta.
Valoració:4menosmas
Per Carlos Vilalta, fa dervers d'un any
Un poco tarde, no?
Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente