nubes dispersas
 • Màx: 19°
 • Mín: 13°
19°

S'ha mort Josep Massot i Muntaner, un dels més grans intel·lectuals del País

Aquest diumenge, 24 d’abril de 2022, a la matinada, en el monestir de Santa Maria de Montserrat, ha mort Josep Massot i Muntaner. Tenia vuitanta anys, en feia cinquanta-set que era monjo i cinquanta que era sacerdot.

Josep Massot i Muntaner (Palma, 3 de novembre de 1941 - Monestir de Montserrat, 24 d'abril de 2022) ha estat monjo benedictí, filòleg, historiador, assagista català i director de les Publicacions de l'Abadia de Montserrat des de l'any 1971.

Va néixer el 1941 a la ciutat de Palma. Va estudiar Filologia romànica a la Universitat de Barcelona, on es va llicenciar el 1963, i amplià els seus estudis de filosofia i teologia a Alemanya. També es va formar de forma clandestina als Estudis Universitaris Catalans de l'Institut d'Estudis Catalans.

Entre 1970 i 1973 impartí classes a la Universitat de Barcelona i, a partir del 1973, fou nomenat secretari de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes. Col·laborà amb la Gran Enciclopèdia Catalana i dirigí el Diccionari de Literatura Catalana del 1977 al 1979, any de la seva publicació.

Membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l'Institut d'Estudis Catalans i de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, és conservador del fons de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya i fundador de la Societat Catalana de Llengua i Literatura i de la revista Randa.

Premis i reconeixements

L'any 1989 fou guardonat amb el Premi Francesc de Borja Moll dels Premis 31 de desembre de l'Obra Cultural Balear, el 1996 amb la Creu de Sant Jordi, i el 1997 amb el Premi Nacional de Cultura Popular, concedit per la Generalitat de Catalunya. Així mateix, l'any 1994 fou guardonat amb el Crítica Serra d'Or de Recerca en Humanitats. Doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears (1999) i la Universitat de València (2016). El 2012 se li atorgà el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. L'any 2018 se li va atorgar la Medalla d'Honor de la Xarxa Vives d'Universitats i l'any 2019 la Medalla d'Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

En motiu del seu vuitantè aniversari, el 2021 es va publicar una miscel·lània en honor seu, ‘El monjo, l’historiador i l’editor. Homenatge a Josep Massot i Muntaner’ (Publicacions de l’Abadia de Montserrat).

La seva obra

Interessat de ben jove pels estudis històrics i lingüístics, s'especialitzà en l'edat mitjana i en altres temes com la postguerra o la història de l'Església. Va impulsar treballs de recerca i homenatges sobre autors històrics de la cultura catalana, i també estudis filològics.

Va publicar un gran nombre d'obres, d'entre les quals destaquen:

 • 1972: Els mallorquins i la llengua autòctona

 • 1973: Aproximació a la història religiosa de la Catalunya contemporània

 • 1976: La Guerra Civil a Mallorca

 • 1977: Església i societat a la Mallorca del segle XX

 • 1978: Cultura i vida a Mallorca entre la guerra i la postguerra (1930-1959)

 • 1979: Els creadors del Montserrat modern. Cent anys de servei a la cultura catalana

 • 1990: Els escriptors i la Guerra Civil a les Balears

 • 1992: Els intel·lectuals mallorquins davant el franquisme

 • 1996: El primer franquisme a Mallorca

 • 1997: Guerra civil i repressió a Mallorca

 • 1998: Tres escriptors davant la guerra civil

 • 2002: Els viatges folklòrics de Marià Aguiló (amb una biobibliografia de l'autor)

 • 2014: Rafael Patxot i Jubert: el savi, el mecenes, el patriota

 • 2021: Caçadors de cançons: les missions de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya.

El funeral, presidit pel P. Abat Manel Gasch, serà dimarts vinent, 26 d’abril, a les 10.45 hores.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Marta B., fa dervers d'un any
Ens ha deixat un amic entranyable, un gegant de la cultura dels Països Catalans de qui rebem, no només un llegat enorme, sinó un exemple de perseverança , treball i honestedat.
Sempre al cor.
Valoració:0menosmas
Per Magí Torrents i Corona, fa dervers d'un any
Ens ha deixat una persona extraordinària, en tots els bons sentits, individual i culturals. Mallorquí de naixement ha passat una gran part de la seva vida al Monestir de Montserrat, eix central de la cultura catalana. Treballant sempre i donant exemple tota la seva vida. Descansi en pau.
Valoració:13menosmas
Per Broughle, fa dervers d'un any
Se us ha oblidat "El desembarcament de Bayo a Mallorca" de 1987. Quatre-centes pàgines de descripció d'uns fets de coneixement imprescindible per aquells que ens volem dir mallorquins.
Valoració:5menosmas
Per Broughle, fa dervers d'un any
Se us ha oblidat "El desembarcament de Bayo a Mallorca" de 1987. Quatre-centes pàgines de descripció d'uns fets de coneixement imprescindible per aquells que ens volem dir mallorquins.
Valoració:17menosmas
Per Jaume Corbera, fa dervers d'un any
Ha estat un dels investigadors més importants de la cultura catalana del segle XX i inicis del XXI, gràcies al qual tenim molts de coneixements de la nostra història i de la nostra llengua. Un fill il·lustre d'aquesta Mallorca abocada majoritàriament a la pròpia destrucció i al guany fàcil i ràpid de doblers. Més com ell n'hi hauria d'haver! Gràcies, pare Massot, per la vostra feina exemplar per a servar la nostra herència cultural i ajudar-nos a conèixer el nostre passat!
Valoració:27menosmas
Per Guiomar Amell Amell, fa dervers d'un any
Descansi en pau, després de la gran feinada que ha fet per Montserrat, per Catalunya i per la nostra cultura. Jo li haig d'agrair que acollís en una de les col.leccions montserratines les meves memòries, no són transcendents però sóc dona i catalana i volia deixar el testimoni de les dissorts de Catalunya després del cop d'Estat franquista. A Espanya els cops d'Estat els fa el propi Estat disfressat de democràcia. El Pare Massot ens ha ajudat a guardar les essències i la voluntat de seguir essent un poble amb una IDENTITAT. Moltes gràcies! I descansi en pau
Valoració:25menosmas
Per M, fa dervers d'un any
Una gran pèrdua pel món de la intelectualitat mallorquina i dels Països Catalans.
Descansi en pau i els meus condols per a la família i per a tota la seva gent.
Valoració:28menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente