muy nuboso
  • Màx: 17.98°
  • Mín: 8.99°
13°

Es compleixen deu anys de la Vaga de Fam per la Llengua

El primer de març de 2012, ara fa deu anys, Jaume Bonet, membre de Jubilats per Mallorca començava una vaga de fam per la Llengua, per denunciar les polítiques contràries a la llengua catalana que estava implementant el Govern de José Ramón Bauzá. La vaga de fam per la Llengua es va fer a Can Alcover. Una vaga que impactaria en les consciencies de molts ciutadans i que agafaria dimensió internacional.

Una setmana abans, a les portes del Parlament, Jubilats per Mallorca presentava la campanya de vaga de fam que durien a terme militants de l'entitat.

El portaveus de l'entitat varen dir que «el fet que hi hagi una llengua que sigui més obligatòria, en aquest cas la llengua castellana, que no la llengua pròpia del territori, és un fet clarament colonial que ja es dóna, però que al Govern no li basta. Ara la pretensió és que entendre la llengua pròpia ja no sigui necessari, ni en l'àmbit de la funció pública, ni tan sols entre els servidors dels ciutadans, com ara la policia municipal». Per als Jubilats, treure el requisit del català és un atac fet amb l'objectiu de perjudicar la normalització del mallorquí, del menorquí, de l'eivissenc i del formenterer, i varen recordar que, segons la Declaració Universal dels Drets Lingüístics, la llengua pròpia d'un territori és la llengua de la comunitat històrica establerta en aquell espai.

L'Obra Cultural Balear va mostrar el respecte a la decisió presa per aquests membres de l'associació Jubilats per Mallorca de començar una vaga de fam en defensa dels drets lingüístics dels catalanoparlants, que es trobaven greument amenaçats per la política del Govern Bauzá. Per a l'entitat, «això és una mostra més de l'oposició social a la reforma de la Llei de Funció Pública, que buida de contingut la Llei de Normalització Lingüística i viola el dret dels mallorquins a fer servir la seva llengua en les seves relacions amb l'administració pública».

L'Obra Cultural Balear va fer «responsable» José Ramon Bauzá del «clima de crispació social que estan provocant les seves mesures contràries a la llengua catalana i a la cohesió social, i denuncia l'intent de l'actual Govern d'aniquilar les senyes d'identitat del nostre poble».

43 dies de vaga de fam

La vaga de fam per la Llengua va durar 42 dies. Després d'aquest mes i mig de vaga de fam, Jubilats per Mallorca va considerar que els objectius de la protesta varen tenir ressò a la gran manifestació del 25 de març i va demanar a Tomeu Amengual que abandonàs la vaga de fam i es posàs a les ordres dels metges. La protesta, que va començar el dia 1 de març amb la vaga de fam de Jaume Bonet, a qui Tomeu Amengual va agafar el relleu, ha aconseguit donar a conèixer la situació del català a les Illes Balears i una forta reacció per part de la societat i les organitzacions civils.

Tomeu Amengual va morir el 18 gener de 2020.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Gràcies, fa mes de 2 anys
Gràcies Jaume Bonet per defensar la llengua i no menjar Quelites durant la vaga de fam.
Valoració:-2menosmas
Per Mallorquín, fa mes de 2 anys
Hay que ser muy miserable para apoyar una huelga de hambre, sea cual sea la causa.
Valoració:-2menosmas
Per pa to, fa mes de 2 anys
Hay gente pa to
Valoració:-2menosmas
Per Obvi, fa mes de 2 anys
Efectius, sí que ho són...
Van arreglar el món.
Valoració:0menosmas
Per Dieta, fa mes de 2 anys
Na Beyoncé va perdre 20 kg. en44 dies.
En Quelites va perdre 20kg. em 40 dies.
Conclusió, fer vaga de fam a base de menjar Quelites és millor que la dieta de na Beyoncé.
Font: https://as.com/deporteyvida/2019/07/27/portada/1564223617_278497.html
Valoració:-4menosmas
Per Honor i glòria, fa mes de 2 anys
Honor i glòria als que feren aquesta vaga de fam. Moltes gràcies Jaume Bonet, home honest i valent.
Vergonya i deshonor als que fan vagues menjant Quelites.
Valoració:0menosmas
Per Honor i glòria a TOTS els que feren vaga de fam, fa mes de 2 anys
Als moneots de la ultradreta forasterirzadora i destructora del nostre poble els fa molta enveja, aquesta vaga de fam, perque cap d'ells estaria disposat a estar setmanes dijunant per la seva Espanya ni per les seves idees.
Però com sempre que ténen enveja, o en hi ha de millors que els fan ombra,o volen tapar qualque maldat seva, se dediquen a fer la cosa més covarda i menys honorable que pot fer una persona: Inventar-se calúmnies per perjudicar a l'altre.
I no me digueu que la història miserable que s'ha inventat qualque desgraciat del món fatxa no sigui ridícula i estúpida. Perque, com pot saber aquest pocavergonya que només sap escampar la pròpia brutor, que Jaume Sastre menjava galetes d'amagat? O és que estava amagat devall del seu llit per espiar-lo?
I ara una altra mostra de la baixa condició moral d'aquesta mala gent, com és anar dient que un feia vaga de veritat i l'altre no, per tractar de que se barallin entre ells, com si aquestes persones els importás massa el que pensa un covard merdós que s'amaga darrera d'un dispositiu electrònic..
Son ridículs, curts i no deixant-nos en pau a cap de noltros, ens fan importants i demostren que per ells, noltros som el seu malson.
I honor i glòria a tots els que feren aquesta vaga de fam, que son els protagonistes d'aquest article.
Valoració:0menosmas
Per xisco, fa mes de 2 anys
Una huelga de hambre en que acabaron con mas peso que con el que comenzaron. De Verguenza
Valoració:-4menosmas
Per Putín, fa mes de 2 anys
Mallorquín, resulta que l´Abascal és companyó del Putín. Per tu i els teus és normal, veritat ?
Dius ridícul ?, jo xerraria de cinisme crònic !
Valoració:3menosmas
Per res, fa mes de 2 anys
Una collonada més per no aclrarir res. O dit en més propietat: de cada dia més forasters. I més castellà.
Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente