muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°
16°

Som Energia ja ha aconseguit 10 milions d'euros d'aportacions voluntàries per a fer front a les dificultats del mercat energètic

Som Energia ha aconseguit, en tres setmanes, 10 milions d'euros en forma d'aportacions al capital social voluntari. Aquesta xifra s'ha assolit gràcies a les aportacions que han fet més de 5.000 persones i entitats sòcies de la cooperativa. Arriba així, doncs, a l'objectiu inicial, que segons explicava la cooperativa d'energia verda, era aconseguir 10 milions. De tota manera, l'objectiu ideal de Som Energia és arribar ara als 15 milions.

Raimon Gassiot, expert en finançament de cooperatives i membre de la cooperativa de serveis financers ètics i solidaris Coop57, ha comentat que «la resposta a la campanya d'aportacions al capital social és un bon exemple de la força de la base social i del compromís de la ciutadania envers la cooperativa i, òbviament, també un reflex de la bona feina que està fent Som Energia».

Tal com han indicat des de l'entitat, el motiu d'aquesta nova emissió de capital social és que la pujada de preus del mercat elèctric ha fet augmentar considerablement la quantitat de diners que la cooperativa ha d'avançar a diferents organismes per a poder dur a terme la seva activitat en el mercat elèctric.

D'una banda, els pagaments del cost de l'energia s'han incrementat sobtadament, de manera que la cooperativa n'ha d'avançar el seu cost abans de poder recuperar-lo a través dels cobraments. Per altra banda, s'han incrementat també les garanties que s'han de dipositar per comprar l'energia (mecanisme requerit pel mercat elèctric).

A part, una de les mesures del Govern espanyol per tal de mitigar l'augment de la factura d'electricitat a les llars va ser la de rebaixar l'IVA del 21 al 10%. Es tracta d'una mesura llargament demandada (no tractar l'electricitat com a un bé de luxe, sinó com a un bé essencial). Però la rapidesa amb què s'ha aplicat ha provocat que les comercialitzadores hagin d'estar sostenint la diferència durant uns mesos, doncs segueixen havent de pagar un IVA del 21%. Som Energia calcula que, si es manté la situació actual d'alts preus de la llum, a finals d'any Hisenda li deurà vora 10 milions d'euros, amb l'impacte que això comporta sobre la tresoreria de l'empresa.

Des de la cooperativa lamenten que, a l'hora d'instaurar canvis, «aquests es fan amb poca previsió i poca informació prèvia, i sense contemplar mesures atenuants». Això en dificulta l'adaptació, especialment a les comercialitzadores més petites, que han d'augmentar de manera molt sobtada la seva fortalesa financera fins al moment en què puguin recuperar els diners avançats.

«Ja amb l'IVA del 10% el canvi va ser molt ràpid, i el mateix va passar amb les mesures del Govern de rebaixa de l'impost elèctric i descompte dels càrrecs. Han estat canvis que requereixen l'adaptació dels sistemes interns i la realització de comunicacions adequades i comprensibles a qui té contracte amb nosaltres. En canvi, són publicats un dia abans de la seva entrada en vigor, fet que ens en dificulta molt l'adaptació», denuncia Lorena Quiñones, de l'equip econòmic de Som Energia. Quiñones afegeix que, «a més, a banda del retard en l'enviament de les dades de consum d'un bon nombre de contractes per part de les grans distribuïdores (amb autoproducció activada), ara ens trobem que les dades arriben amb errors, fet que dificulta un procés de facturació regular i sense errades».

«En lloc de donar liquiditat a petites comercialitzadores que per culpa dels alts preus pateixen problemes de liquidat (i no de solvència), el govern està traient-nos liquiditat», explica Albert Banal, membre del Consell Rector de Som Energia. I afegeix que «estem finançant el Govern, enlloc que el Govern ens financiï a nosaltres».

Des de Som Energia denuncien que aquesta situació excepcional de falta de liquiditat, quan la salut econòmica de la cooperativa és molt bona, i no hi ha previsió de pèrdues, respon a les estructures i mecanismes del mercat elèctric que perjudiquen, un cop més, la consolidació de nous actors al sector. «Es tracta novament de bastons a les rodes, més impediments i dificultats perquè el mercat elèctric estigui repartit, fet que fa que el poder es continuï concentrant en unes poques mans», han indicat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Carme, fa mes de 2 anys

Agg, les grans elèctriques amb la connivència del partit ¿d'esquerres? que no és el PSOE.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente