lluvia ligera
  • Màx: 10.16°
  • Mín: 7.47°

Cort, el Consell i la UIB s'uneixen a la commemoració dels 500 anys de les Germanies amb un programa d’actes que arranca el 30 de juliol

El regidor d’Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió, acompanyat de Lluís Segura, director de Política Lingüística del Consell de Mallorca i de representants de la UIB, la Dra. Magdalena Brotons i Dr. Antoni Mas, i de la Comissió Cívica Germanies 500, Miquel Rosselló i Maria Margalida Perelló, així com altres participants en l’organització, han presentat els actes per a commemorar els 500 anys de l’alçament dels menestrals de Ciutat i pagesos de la Part Forana, la Germania de Mallorca.

Cal recordar que en el plenari de gener, l’Ajuntament s’adherí als actes d’aquest 500 aniversari de la mà de la Comissió Cívica Germanies 500, i també devuit ajuntaments més, el Consell de Mallorca i el Parlament de les Illes Balears. La inauguració de l’exposició es farà el 30 de juliol a les 10 h, cinc-cents anys i un dia després que el Castell de Bellver fos ocupat pels agermanats, fet que suposà el moment àlgid de la revolta. Per aquest motiu, conjuntament, l’Ajuntament i la Comissió conviden a representants de totes aquestes institucions.

El regidor d’Educació ha explicat que l’exposició, 'Germania de Mallorca, 500 anys: Omplirem el futur d’anhels de justícia', ha estat promoguda per l’àrea i comissariada per Joan Avellaneda i Jaume Falconer, amb l’assessorament històric del professor Miquel Garí. L’exposició ocupa dues sales del Castell i hi romandrà fins a finals d’agost del 2022. Els textos de l’exposició estan en tres idiomes -català, castellà i anglès- i s’hi podran fer visites tant pels centres educatius com per tot tipus d’entitats i col·lectius. Carrió explica que «aquesta exposició permet a les mallorquines i mallorquins del segle XXI conèixer un episodi fonamental de la història del nostre poble com és la Germania i s’ha de destacar que el Castell de Bellver és l’escenari idoni per a apropar-la». A més, l’àrea d’Educació ha preparat un cicle de conferències a la Biblioteca de Cort, 'Revelar la Germania', i material didàctic per a docents que es podrà consultar al portal PalmaEduca a partir del proper curs, tots ells coordinats per la investigadora Maria Margalida Perelló.

El programa s’allargarà la tardor amb les jornades universitàries que es duran a terme a l’Edifici Sa Riera els dies 7 i 8 d’octubre amb el suport del Consell com també la XXIV edició del cicle Música Antiga de Palma amb repertoris inspirats en l’època.

Què es conmemora?

El 7 de febrer de 1521 marcà l’inici de la Germania de Mallorca, encapçalada pels ara fills il·lustres de la ciutat Joan Crespí i Joanot Colom, que s’allargà fins el 7 de març de 1523 quan la ciutat capitulà. La revolta s'emmarca dins d'una sèrie de convulsions europees que marquen la primera crisi del sistema feudal: les jacqueries franceses, la insurrecció anglesa del 1381, els ciompi italians, els irmandinhos gallecs, les comunitats de Castella, i les guerres camperoles alemanyes. El 29 de juliol de 1521 fou assaltat i ocupat pels agermanats el Castell de Bellver. Aquest fet marca el punt àlgid de la revolta i el control real de l’illa per part dels agermanats.

Durant tot l’any 2021 la Comissió Cívica Germanies 500 ha promogut actes i activitats per a commemorar els 500 anys, fent créixer l’interès social sobre aquest episodi de la nostra història, així com també la tasca d’investigadors i autors que han omplert les llibreries de novetats amb gran èxit.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.