algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Grups ecologistes demanen una moratòria de parcs fotovoltaics en sòl rústic

Grups ecologistes i entitats d'agricultura ecològica de les Balears han demanat aquest dimecres una moratòria de parcs fotovoltaics en sòl rústic i la planificació urgent territorial i energètica de les instal·lacions renovables.

Les entitats proposen, a més, una sèrie de mesures a implementar per a garantir una transició energètica no pivotada en l'especulació energètica del sòl rústic, adaptada al territori, democràtica i justa.

La Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica, Amics de la Terra, Terraferida, el GOB i Apaema han assenyalat que, en aquests últims mesos, s'estan projectant prop de 300MW fotovoltaics sobre el sòl rústic de Mallorca.

Les entitats apunten que aquestes instal·lacions suposen, a més d'una ocupació significativa de sòl rústic, la instal·lació de quilòmetres de noves línies elèctriques, l'obertura d'alguns accessos a les parcel·les o instal·lacions de subestacions transformadores d'energia.

«No podem continuar assistint a l'ocupació indiscriminada de sòls agrícoles amb grans parcs fotovoltaics per part de grans grups inversors que únicament persegueixen un interès financer», han censurat.

Els grups ecologistes han denunciat «l'absència de planificació energètica i territorial» i han recordat que a Mallorca el sòl fèrtil «és un recurs escàs que s'ha de preservar i posar en valor per a prioritzar el seu ús agrari i ramader». «La proliferació de parcs fotovoltaics en sòl rústic és una demostració més que l'activitat agrària no és rendible», han assenyalat.

Propostes dels grups

D'aquesta manera, els grups ecologistes han demanat la declaració d'una moratòria en la tramitació dels projectes de parcs fotovoltaics en sòl rústic, excepte els projectes d'autoconsum, fins a l'aprovació del Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic, i el Pla Territorial Insulars.

A més, sol·liciten que s'habiliti un tràmit d'urgència per a la planificació territorial de les zones de desenvolupament prioritari i que cada illa assumeixi la seva pròpia quota de renovables.

Finalment, reclamen eliminar de la llei 14/2019, de 29 de març, de projectes industrials estratègics de Balears, les implantacions d'energies renovables, i que s'estableixi una priorització efectiva per a les centrals de producció que prevegin la seva ubicació sobre cobertes o espais degradats.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per nofret, fa mes de 2 anys

Molt be Jaume, a mi també m’agradaria. Però qui ho ha de fer i qui ho ha de finançar ?. La emergència climàtica és aquí i la inversió pública que pot fer el Govern Balear es ridícula front a la necessitat imperiosa que tenim. No basta la iniciativa pública per a posar plaques solars de franc a tots els terrats i cobertes particulars existents en sol urbà, ni tampoc els polígons industrials ò zones de serveis i sol rústic degradat. Que fem ? Continuem cremant combustibles fòssils ? Continuem amb el cable submarí portant energia nuclear i de carbó de la península ?

Valoració:0menosmas
Per Jaume, fa mes de 2 anys

Una iniciativa ben necessària. Els parcs s'hand e posar en sòl urbà o sòl rústic degradat, com pedreres o a les mitjanes de les autopistes. Enhorabona.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente