muy nuboso
  • Màx: 17.47°
  • Mín: 11.57°
14°

[VÍDEO] L’OCB d’Alcúdia proposa declarar Antoni Maria Ques fill predilecte: «Alcúdia li’n deu una»

L'Obra Cultural Balear d'Alcúdia ha presentat aquest dimecres a l'Ajuntament una proposta per a declarar Antoni Maria Ques Ventayol fill predilecte de la ciutat per «la seva lluita i defensa de la democràcia i el benestar social de les classes populars».

El president de l'OCB d'Alcúdia, Antoni Viver, ha explicat davant la casa d'Antoni Maria Ques que aquest va ser un empresari i polític d’Esquerra Republicana, represaliat i afusellat, que «va fer molt» per la ciutadania d'Alcúdia.

A la roda de premsa també ha assistit l'historiador Joan Saurina qui ha destacat de Ques «el seu humanisme i que era un home amant de la pau». «Era un home molt compromès amb la societat de l’època. Desgraciadament, dia 19 de juliol el varen detenir en aquesta casa i el varen tancar. Varen fer un judici sumari i juntament amb Antoni Mateu, Alexandre Jaume i Emili Darder el varen condemnar a mort. Un assassinat que es va fer el 24 de febrer a Palma. Alcúdia li’n deu una. La família es mereix aquest reconeixement de fill predilecte i molt més perquè ell va fer molt per Alcúdia».

El fillol d'Antoni Maria Ques, Toni Ques, ha tengut unes paraules d'agraïment per la iniciativa: «Hem sentit dir moltes vegades que una persona no és totalment morta mentre algú la recordi. Això és totalment veritat. Vull donar les gràcies a aquestes persones d’Alcúdia que sense ser família s'han recordat d'ell i li volen fer un homenatge. Estic content de veure que 84 anys després que se n’anàs encara el recorden».

Antoni Maria Ques, afusellat amb Emili Darder, Alexandre Jaume i Antoni Mateu

Antoni Maria Ques Ventayol, fill del comerciant i propietari Antoni Ques Ventayol i Antònia Ventayol Vives, va néixer a Alcúdia l'any 1888.

Va ser un dels socis fundadors del Círculo Alcudiense l'any 1909 i va donar continuïtat a les relacions de son pare amb Joan March participant en operacions comercials. Residí durant molt de temps a Orà gestionant els interessos de Joan March. Es casà allà mateix amb Àngela Maria Such Ros, filla d'un comerciant valencià, i en enviduar va tornar a Mallorca.

Posseïa una important fortuna, era membre del Partit Liberal, apoderat de la Banca March i accionista de la companyia Transmediterrània.

Al 1931, Antoni Maria Ques va visitar l'Ajuntament d'Alcúdia per a tractar la cessió de fossats i muralles a la ciutat i la creació d'una escola graduada. En representació de sa mare es va comprometre a donar 25.000 pessetes i 5.000 de part seva.

A l'inici de la Segona República, es va barallar amb Joan March i se'n va anar del Partit Liberal. La seva ideologia va anar evolucionant cap al republicanisme d'esquerres i va militar al partit Radical Socialista, que després es va integrar a Esquerra Republicana de Manuel Azaña.

Va ser un dels fundadors d'Esquerra Republicana Balear (1934), soci de la Creu Roja des de l'any 1925 i membre fundador del Rotary Club de Mallorca al 1930 participant en activitats filantròpiques i culturals com la compra de la casa de Juníper Serra a Petra.

El 19 de juliol de 1936 va ser detengut per la Guàrdia Civil a la casa familiar, a Alcúdia. La justícia militar el va acusar d'haver intentat fugir amb l'avió d'Air France, haver finançat Esquerra Republicana amb un préstec de 1.500 pessetes i haver comprat 200 pistoles per a repartir entre els elements del Front Popular. És condemnat a mort i afusellat amb Emili Darder, Alexandre Jaume i Antoni Mateu el 24 de febrer de 1937 al cementeri de Palma.

La persecució política i econòmica continua després del seu assassinat ja que el comandant general de les Balears imposa una multa de 2.500.000 pessetes als hereus.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.