algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.91°

Armengol i la ministra Díaz fixen un full de ruta per abordar les problemàtiques de les cambreres de pis a les Balears

La ministra Díaz i la presidenta Armengol durant la trobada celebrada aquest dissabte a Calvià. | CAIB

La presidenta del Govern, Francina Armengol, la Ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, han mantingut aquest dissabte una reunió amb els representants dels sindicats de CCOO i d'UGT d'hostaleria, i amb diverses treballadores representants de les cambreres de pis a Mallorca, per abordar la problemàtica que afecta aquest col·lectiu, i que en moltes ocasions perjudica la seva salut al llarg de la seva vida laboral, i establir així un full de ruta que permeti millorar les seves condicions de treball.

La reunió de treball, que ha tengut lloc a Calvià, ha servit per posar de manifest quins són els aspectes que més afecten la seguretat i salut de les cambreres de pis, i com es reflecteix en la precarització de les seves condicions laborals, un col·lectiu que a les Illes Balears ronda les 11.500 professionals.

La trobada, tal com ha informat el Govern, ha significat una presa de contacte directa amb les treballadores d'aquest sector, i un punt de partida per recollir de primera mà preocupacions i problemes que més afecten el col·lectiu. Al mateix temps, tant la ministra de Treball com la presidenta del Govern han reiterat que totes dues administracions treballen estretament a trobar solucions a diferents problemes que pateixen les cambreres de pis.

La presidenta ha reivindicat la «constant col·laboració entre el Govern i el govern d'Espanya», un treball que al llarg d'aquests mesos «ha permès teixir una xarxa de protecció que ha marcat de manera clara com s'ha gestionat la crisi de la Covid-19», però que venia de molt abans. En aquest sentit, la ministra ha explicat que a través de prestacions i ERTO el govern de l'Estat du ja invertits a les Illes 1.300 milions d'euros, un esforç que es continuarà fent «perquè salvar empreses i treballadors és salvar llars i salvar vides».

Armengol ha posat també com a exemple de col·laboració entre les institucions el paper que va jugar el Govern en el reconeixement de les malalties professionals de les extremitats superiors de les cambreres de pis, el 2018. Fruit d'aquesta feina permanent, en aquests últims anys també s'ha aconseguit que el conveni col·lectiu del sector de l'hostaleria hagi desterrat pràcticament l'externalització de l'activitat de les cambreres de pis (amb el que ha suposat un fre a la precarització de l'activitat). «No obstant això», ha afirmat la presidenta, «encara queda feina per fer per evitar que un lloc de treball pugui convertir-se en un risc per a la salut de les persones treballadores».

Per continuar aprofundint en la cerca de solucions, el Govern ha traslladat un document de treball a la ministra Díaz, elaborat per l'Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral (IBASSAL) en el qual es realitza una radiografia del col·lectiu de les cambreres de pis, amb els seus principals problemes, que la majoria de vegades mantenen relació amb trastorns múscul esquelètics, agreujats per altres factors com l'organització del treball, amb sobrecàrregues i estrès, factors relacionats amb l'àmbit extralaboral (desigualtat d'assumpció de responsabilitats en l'àmbit domèstic) o altres factors biològics com l'edat, entre d'altres.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.