nubes dispersas
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.68°
10°

Cementeri de Porreres: ja s'han recuperat restes de 120 persones assassinades pels feixistes

Després de les dades obtingudes a la segona fase d’excavacions, l’equip tècnic d'Aranzadi ha realitzat noves prospeccions en les fosses excavades el 2016 i ha localitzat nivells inferiors d’enterraments a tres d’aquestes fosses.

Aranzadi continua excavant a la zona central del cementiri municipal de Porreres. Després d’haver finalitzat la segona fase prevista dins el Pla de Fosses 2018-2019, l’equip tècnic ha ampliat l’àrea d’actuació prevista inicialment i ha realitzat aquests darrers dies noves prospeccions a les fosses excavades l’any 2016 per comprovar si existien diferents nivells i una major profunditat dels enterraments, tal i com s’ha constatat a les fosses 5 i 11, recentment excavades.

L’objectiu ha estat comprovar si es repetien les novetats observades a les fosses 5 i 11, excavades en la segona fase, on s’han documentat dos moments d’enterraments separats per una capa de terra compacta de 30 centímetres. A més, el segon grup de restes presentaven una profunditat major que la documentada en les fosses de l’any 2016, que era de 80 cm. Aquestes dades, sumades al fet que encara falten víctimes per localitzar, ha fet que Aranzadi hagi plantejat que en algunes de les fosses excavades en la primera campanya, especialment aquelles que contenien menor nombre de restes, podria haver-hi un segon grup enterrat a major profunditat.

Les tasques d’excavació han consistit a revisar totes les àrees excavades durant l’any 2016 i s’ha comprovat que existeix un nivell inferior a tres de les vuit fosses exhumades fa quatre anys. Les restes localitzades en aquests nivells inferiors superen, de moment, la vintena de cossos, que se sumen a les 93 localitzades quan es va concloure la segona fase. D’aquesta manera, la xifra total de víctimes recuperades en el cementiri de Porreres s’aproximaria a la que està documentada històricament, al voltant de les 120.

L’equip tècnic d’Aranzadi ha confirmat, doncs, que cinc de les 13 fosses que s’han documentat fins a dia d’avui a Porreres tenien dos nivells d’enterraments, separats per una capa de terra molt compacta de 30 centímetres de gruix. Aquests segons grups de restes presenten una profunditat d’entre 100 i 110 centímetres.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.