nubes dispersas
  • Màx: 16.59°
  • Mín: 12.25°
16°

El Govern proposa que els parcs fotovoltaics se sotmetin a mesures de protecció territorial i paisatgista

L'esborrany del Decret de modificació del Pla Director Sectorial Energètic elaborat per la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic estableix més condicions de protecció ambiental territorial i paisatgística per als nous parcs fotovoltaics, amb l'objectiu que aquestes instal·lacions siguin més harmonioses i respectuoses amb l'entorn en què es troben.

Així ho ha explicat aquest dijous el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, durant una visita al parc fotovoltaic de Ca Mes a Bunyola, on ja s'apliquen alguns criteris de protecció.

Yllanes ha precisat que el nou Pla director sectorial d'Energia, que es troba ara en elaboració, incorporarà mesures que afavoreixin les polítiques de protecció. «En el nou Pla Director Sectorial s'incorporen alguns condicionants que tenen en compte les característiques d'aquest parc: un parc petit que produirà aproximadament 2,7 MWp en unes 2,4 hectàrees, que a més té preocupació per l'arquitectura, per la fauna i la vegetació», ha indicat el vicepresident.

A més, ha destacat que l'estratègia de la Conselleria és ocupar el menor terreny rústic possible, així com complir amb els acords de París i desenvolupar la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, no obstant això, ha expressat que sap que no és suficient amb terrenys urbans com a pàrquings o cobertes.

«Per tant, parcs petits com aquests que estan preocupats per mantenir l'entorn ecològic de la zona on estan implantats són el tipus de parc que promovem des de Transició Energètica. Això és un pas més per a aconseguir aquesta transició energètica obligatòria i la lluita contra el canvi climàtic», ha afegit Yllanes.

En la visita, també han estat presents l'alcalde de Bunyola, Andreu Bujosa, i el promotor del parc, Jordi Quer. Per al batle de Bunyola, el parc fotovoltaic de Can Mes «és un pas més cap a aquesta sostenibilitat que tots busquem i que tots desitgem».

Esborrany del Decret

Pel que fa a l'esborrany del Decret, contempla mesures de protecció com que l'ocupació del parc fotovoltaic haurà de ser inferior a 1 hectàrea per cada MWp instal·lat. Excepcionalment, es pot exonerar d'aquesta limitació mitjançant resolució del director general competent en matèria d'energia, prèvia sol·licitud motivada per part del promotor.

A més, tots els elements propis del parc fotovoltaic hauran d'utilitzar la millor tecnologia disponible a cada moment, sent el rendiment mínim dels panells a instal·lar del 20%.

També s'inclouran en el pressupost del projecte les partides ambientals de les mesures a aplicar, principalment la pantalla vegetal, la recuperació de terrenys agrícoles i el seguiment ambiental.

Durant la realització de les rases, hauran de prendre's mesures per a evitar la caiguda de fauna, raó per la qual, si aquestes han de romandre obertes fos de la jornada laboral, es disposaran llistons per a permetre la seva sortida i es realitzaran revisions diàries per a alliberar els animals que hagin pogut caure en elles.

Així mateix, s'inclourà un sistema de reg per a assegurar el ràpid creixement de la barrera vegetal durant els primers anys. Es realitzarà el reg preferentment amb aigua depurada, en horari de menor intensitat lumínica.

D'altra banda, hauran de mantenir-se o trasplantar-se els arbres de gran port existents en la zona d'instal·lació del projecte, a pesar que això suposi una redistribució dels panells, així com respectar-se i tenir especial cura a no danyar durant les obres les formacions vegetals i exemplars de gran port existents en la parcel·la i en les zones perifèriques.

A més, s'incorporarà una barrera vegetal en tot el perímetre del parc composta per una combinació d'estrat arbori i arbustiu d'espècies autòctones i de baix requeriment hídric amb una altura mínima de 2 metres, i es realitzaran revisions periòdiques de l'estat de la barrera vegetal durant tota la vida del parc.

Totes les edificacions dels parcs fotovoltaics hauran d'estar acabades en pedra, pedra arenisca o pintades amb colors ocres i la coberta serà inclinada de teula àrab. La fusteria exterior haurà de ser de tipologia idèntica a la tradicional.

En el cas que en els terrenys existeixin masses forestals, arbres de cultiu o altres cultius, es compensarà l'eliminació dels mateixos amb la recuperació de l'ús agrícola o forestal d'una o diverses parcel·les abandonades, amb una superfície igual a la que ocupen els terrenys forestals i agrícoles a eliminar. Es plantarà com a mínim el mateix nombre d'arbres que s'eliminin i es mantindran aquests terrenys durant el temps de funcionament del parc fotovoltaic.

L'esborrany del Decret de modificació del Pla Director Sectorial Energètic ja ha superat el procés de consulta prèvia i s'estan ultimant els detalls perquè en les pròximes setmanes s'iniciï la consulta pública.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jaume, fa mes de 3 anys

Es a dir, que no entren en el tema fonamental. On es poden i on no es poden posar parcs fotovoltàics. Una llàstima.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente