algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

El Moviment Feminista de Mallorca crida a la mobilització i a l’ocupació simbòlica dels carrers en aquest 8-M

181227

«La crisi de la Covid-19 ha deixat i deixarà per sempre una empremta en la lluita feminista que marca i obliga al reformulament de la nostra agenda. Una vegada més, aquesta crisi ha posat de manifest les desigualtats que afecten i travessen les dones», ha explicat el Moviment Feminista de Mallorca.

En aquest context, remarquen que s'han trobat amb la sobrecàrrega i exposició de les treballadores essencials de diferents àmbits: sociosanitari, treballs de cures, dones treballadores amb infants o amb persones dependents a càrrec. També s'han topat amb l'explotació de les dones que treballen en l’àmbit de les cures, un àmbit essencial per a la vida però sistemàticament infravalorat i poc o gens reconegut. Sense oblidar que aquestes tasques sempre es duen a terme en condicions de feina prècaries, cosa que situa les dones que hi treballen en una posició d’extrema vulnerabilitat.

A més, han presenciat situacions d’abús que han implicat un empitjorament de les condicions de vida i de feina de les dones en situació d’irregularitat administrativa, ja de per si extremadament precaritzades, i que sobreviuen com poden en condicions que atempten contra la dignitat de les persones. «Una vegada més veim com la pobresa i el risc d’exclusió social colpeja de manera especialment intensa aquelles que sostenen, amb els seus cossos, el sistema capitalista basat en la nostra exclusió i explotació», han explicat.

A banda d’això, les feministes han viscut amb molta preocupació aquest augment significatiu de la violència masclista, «que ha posat entre les cordes les companyes que es troben en situació de risc i amb poques o nul·les opcions de sortir-ne».

Però en aquest context tan dramàtic i dolorós per a tantes, també han comprovat que han estat precisament les dones «les qui han donat resposta a la crisi, amb la seva feina i entrega, però també amb l’autoorganització, la resposta social i veïnal, la posada en marxa de rebosts veïnals, xarxes de suport mutu i altres iniciatives solidàries i sorores».

Les conseqüències de la crisi en els àmbits sanitari, social i econòmic han estat duríssimes i tendran un impacte encara més gran en la vida de les dones «si no som capaços d’orientar les polítiques cap a l’objectiu de disminuir aquestes desigualtats estructurals, agreujades per la pandèmia», avisa el Moviment Feminista de Mallorca. Per això, aquest 8-M volen reivindicar, més que mai, les feines precaritzades que sovint assumeixen les dones, les feines de cures mancades de qualsevol tipus de reconeixement i les dones invisibilitzades en situació d’irregularitat administrativa. Per això mateix, han triat com a lema 'Davant l’emergència social, el feminisme és essencial' i han articulat les seves reivindicacions en tres eixos:
● Dones i covid: feminització de la pobresa, atur/feines precaritzades, majors i pensió, conciliació, persones malaltes i cuidadores.
● Extrema dreta, fonamentalismes i atacs al feminisme. Reforçament de l’antiracisme i l’antifeixisme.
● Importància de les cures i dels treballs essencials feminitzats, revalorització de les cures comunitàries i reforçament dels serveis públics.

«Reiteram que, en veure reflectit en els espais públics i privats la desigualtat que la pandèmia ha deixat sobre els cossos de les dones, ens sobren motius per a sortir als carrers i reivindicar unes millors condicions de vida per a totes nosaltres. El 8-M és una data clau a l'agenda feminista. Una jornada per a la reivindicació durant la qual ens feim visibles cada any sortint al carrer en una manifestació unitària», han explicat.

Enguany, el Moviment Feminista de Mallorca ha trobat la manera d'adaptar-se a l'emergència sanitària i continuar alhora en peu de lluita. Així que, tot i les incerteses que deriven d’aquesta situació, han organitzat diverses activitats per a aquest mes de març, que es duran a terme arreu de Mallorca. D’entre totes, en destaquen les següents:
- “Març Feminista”: Comencen per febrer i es desenvoluparan durant tot el mes de març. Aquestes activitats es duran a terme a tots els pobles de Mallorca i també a Palma. Publicacions, tallers, concursos, vídeos, projecció de documentals, teatre, accions simbòliques... Tot un seguit d’activitats preparades amb molta cura per les companyes dels col·lectius i dones feministes d’arreu de l’illa. Vos demanam que estigueu atentes a les xarxes socials del Moviment Feminista i dels col·lectius de Part Forana.
- “El Feminisme no té murs”. Davant alguns dels atacs de la ultradreta a les formes d’expressió i reivindicació feminista, l’MFM respon amb la realització de diferents murals feministes a Mallorca. Durant el mes de març, s’elaboraran diferents murals amb la col·laboració d’artistes reconegudes, que ocuparan els nostres espais públics conjugant art i reivindicació. Es faran murals a Alaró (col·lectiu Dones en Dansa), a Valldemossa (Col·lectiu Ball de Muses), a Sencelles (Col·lectiu de Dones de Sencelles), a Sant Llorenç (Col·lectiu Figues de Cosines), a Felanitx (Col·lectiu Felanitx per la Igualtat), a Palma (Moviment Feminista de Mallorca). Les dates d’inauguració dels murals s’aniran anunciant a mesura que s’aproximin les dates. A Palma, es farà el dia 8 de març a les 11 h.
- “Els carrers seran sempre nostres”. Les dones feministes lliurement organitzades volen reclamar més presència pública al carrer i un major reconeixement de les dones referents i essencials que no estan presents en els espais públics. Volen donar veu a les dones silenciades i reapropiar-se de l’espai polític i públic, ser i estar al carrer, sense por i amb presència plena. Es faran accions reivindicatives i simbòliques a Artà, Palma, Capdepera, Manacor i Felanitx, entre d’altres.
- “Kms per la igualtat”: Les companyes de Llevant han organitzat una activitat que engloba els municipis de Capdepera, Artà, Manacor, Sant Llorenç i Felanitx, però en la qual poden participar totes les dones (homes i famílies) de Mallorca. Proposen fer exercici i que els kilòmetres que es realitzin siguin recomptats en un marcador global per la igualtat. “Amb la suma de tots, marcarem el traç damunt el mapa de Mallorca. Quantes voltes a l’illa haurem fet per la igualtat?”
- “Ni la pandèmia ens farà invisibles”. Acte d’homenatge a les Dones essencials i a les dones absents. Es tracta de simbolitzar i retre homenatge a totes les dones que han estat essencials i tot i així invisibilitzades durant la gestió de la crisi de la Covid 19. A més, es reivindicaran totes les dones que són absents per diferents motius en els actes del 8M. Aquest acte es farà a Palma i a Manacor.
- “Lectura del Manifest del 8 de març 2021”: Es llegiran els manifests elaborats pels diversos col·lectius que integren el Moviment i pel mateix Moviment Feminista de Mallorca. Les lectures es faran a Alaró, Palma, Lloseta, Manacor, Sant Llorenç. A Palma es durà a terme a la plaça d’Espanya dia 8 de Març a les 19 hores. Comptarem amb la presència de la batucada feminista FemSò.

En definitiva, «continuarem ocupant els carrers de totes les formes possibles, amb l’objectiu d’insistir en la reivindicació de les nostres exigències. No tornarem a ser silenciades. No estam disposades a fer ni una passa enrere. Malgrat les circumstàncies, les feministes de Mallorca no ens hem aturat de fer feina ni de teixir xarxa. Han estat mesos d'escoltar-nos, de fer propostes, de debatre en assemblea la manera d'organitzar-nos en un context difícil, apostant per la reivindicació dins els paràmetres de la responsabilitat col·lectiva. Que quedi clar que aquesta onada feminista ha arrelat de manera profunda a l’illa i que no cessarà fins a aconseguir la plena llibertat de les dones», han destacat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per falsos, fa mes de 3 anys

Aruix no t'has pres el medicament avui, la teva radicalitat i intolerància estan al màxim

Valoració:2menosmas
Per ARRUIX!, fa mes de 3 anys

Idò encara més mala llet i més feixisme,si saps escriure en Català i te dediques a innundar aquest diari amb texts llarguíssims en Castellà.
I ja que m'ho demanes, jo som quatrilingüe. Però no entro als digitals escrivint en llengues diferents a la que s'edita cada un per molestar, o per fer saber que Espanya és " Una grande y libre", o per qualsevok altre motiu
I el moderador no ajuda gens, ja que si te ganes de censurar escrits, censura els que estan en Català, malgrat cumplesquin amb les normes.



Valoració:-2menosmas
Per Xara, fa mes de 3 anys

@arruix Perdona, però crec que puc escriure sa meva opinió en qualsevol llengua que són d'aquí. Es tracta d'exercir el meu dret a la llibertat d'expressió. Pot a ser que n'hi hagi persones que els hi sembla bé el que passa a Barcelona amb el tema Hasél i no els sembli bé que persones utilitzen el castellà o que emprin una pàgina sencera per discutir un dret a la manifestació. Pot a ser també que els molesta que n'hi hagi persones que utilitzen arguments vàlids i no emplèn cap argument discriminatiu, com és el teu. Jo sóc trilingüe. I tu que ets?

Valoració:0menosmas
Per Oh, fa mes de 3 anys

@ arruix. T'han de demandar permis per escriure en aquest diari? Torquemada style

Valoració:2menosmas
Per ARRUIX!, fa mes de 3 anys

Aqui s'escriu en Català, no en Castellà..
I encara menys, si se tracta d'un text que ocupa tota una pàgina.
No és que no hi hagi mitjans en Castella de sobra a on opinar, per haver de venir aquí a deixat la seva pixarada dis de tots els portals..Però si no posen la seva bota damunt el nostre cap, no estan a plaer.

Valoració:-3menosmas
Per Gervas Ginn Farr, fa mes de 3 anys

Yo creo que es importante la igualdad entre géneros y el derecho a manifestarse es importante. Pero no olvidemos que no menos importante es la vida de las personas que se pondrán en peligro por esta manifestación, no es menos importante el respeto a todas estas personas que han cerrado sus negocios respetando las normas. No es menos importante la vida de nuestros mayores que apenas tienen vida social porque están aislados.y desde luego no es menos importante todas esas vidas perdidas y familias rotas. Si el feminismo quiere que se las respete lo primero que tienen que hacer es respetar y no ser unas egoístas egocéntricas,no quiero generalizar pero las,os que están en favor de realizar la manifestación que piensen en algo más que en si mismos.sentido común y lógica,así de sencillo.

Valoració:1menosmas
Per Xara, fa mes de 3 anys

Me parece que es extremadamente peligroso e irresponsable celebrar una manifestación en las calles en los tiempos que corren. Cada año he participado en las marchar (pese a que me lo descuenta del sueldo), ya que todavía en pleno siglo 21, sigue habiendo mucha desigualdad y situaciones de discriminación hacía la mujer. Pero con un poco de imaginación y sentido común, estoy segura de que podríamos encontrar una manera de manifestar nuestro deseo de cambiar la situación actual, sin poner en peligro nuestras vidas, la de nuestros familiares y amigos, por no citar que sería un acto de irresponsabilidad y una falta de respeto hacia nuestros sanitarios que ya lo están pasado bastante mal.
Muchos de nosotros trabajamos de cara al público, sin tener la posibilidad de tele trabajar, tras una manifestación, es evidente que estaremos más expuestos que nunca. Muchos de nosotros tenemos familiares mayores que en estos momentos, casi viven aislados y deprimidos porque se nos impide compartir momentos con ellos o porque no queremos poner sus vidas en peligro. ¿Es que ellos no son importantes en estos momentos? Muchos de nosotros tenemos hijos que acuden a las escuelas, ¿es que vamos a poner su educación en peligro? No me digan que es una manifestación de pocas personas que mantendrán distancias de seguridad porque miro a mí alrededor y veo con tristeza a todos los propietarios de bares y restaurantes que aún teniendo terrazas, han tenido que cerrar sus negocios. No me digan que no habrá repercusiones graves, porque de que yo sepa, ya nos dijeron esto un año atrás y aún no hemos levantado cabeza. Baleares vive, en un porcentaje muy alto, del turismo, y esta manifestación, muy probablemente retrasará lo poco que hemos ganado, y les recuerdo que existen personas que necesitan trabajar desesperadamente; mujeres y hombres.
Por favor, no me decepcionen más de lo que ya lo estoy, estrujan un poco 'su materia gris' y presenten una alternativa inteligente, imaginativa y novedosa. Demuestren que ser mujer, significa pensar de forma coherente y de forma responsable y que si algunas cosas no han salido bien hasta ahora, es porque no siempre se nos ha permitido tomar las decisiones.
Por mi parte, teñiré mi blog de purpura y pondré una bandera del mismo color en mi balcón.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente