algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
14°

Troben les restes d'una vintena de víctimes de la Guerra Civil en la segona fase d'excavacions a Porreres

La segona fase d'excavacions en el cementeri de Porreres ha deixat al descobert les restes d'una vintena de víctimes de la Guerra Civil, segons ha informat aquest dilluns la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica.

L'equip tècnic d'Aranzadi ha continuat treballant en l'excavació de les dues noves fosses localitzades la setmana passada en el cementeri, les fosses número 10 i 11. A aquestes se suma la localització de dues noves fosses, que conserven escasses restes perquè van ser afectades per la fonamentació dels blocs de nínxols i capelles construïts en la part central del cementiri.

Totes aquestes noves fosses presenten dimensions similars i mantenen la doble línia de les fosses documentades en la intervenció de 2016. La fossa número 10, que estava situada sota la placa de formigó armat, ha resultat ser molt profunda i en el seu interior ja s'observa la presència de nou individus, tots ells són homes. A l'interior de la fossa han aparegut diferents casquets i projectils d'arma curta.

En relació amb la fossa número 11, situada sota el bloc de nínxols, s'havien localitzat les restes de tres individus inicialment, però ja s'ha constatat l'existència d'altres víctimes en una capa inferior. Per això, aquest dilluns ja s'ha iniciat l'exhumació d'aquests tres individus situats en la part més superficial de la fossa.

Aquests últims dies també s'ha destapat la fossa número 5, que es trobava sota una de les capelles, i que va quedar arracada d'excavació en la intervenció de 2016. En aquell moment es va estimar que podia haver-hi allí sis persones enterrades. Aquesta nova excavació ha detectat les restes d'una nova víctima i no es descarta que el nombre total d'individus sigui encara major.

D'acord amb la Conselleria, fins a aquest dilluns, el nombre de víctimes localitzades en les diferents fosses excavades en aquesta segona intervenció sumen una vintena.

PLA D'ACTUACIÓ
Les tasques d'excavació i exhumació que s'estan duent a terme en el cementiri municipal de Porreres formen part del Pla de Fosses 2018-2019 del *Govern, adjudicat a la Societat de Ciències *Aranzadi.

La intervenció és la continuació de la realitzada al novembre de 2016, que va permetre exhumar 49 cossos de víctimes, de les quals 14 van ser identificades i les seves restes es van retornar a les seves famílies. En aquella intervenció es van localitzar nou fosses comunes, que van ser excavades íntegrament, a excepció de la fossa número 5, que es trobava sota el bloc de nínxols construïts en la part central de la parcel·la, que podria contenir almenys sis individus.

CONNEXIONS PER A SEGUIR LES TASQUES D'EXCAVACIÓ
Les tasques d'excavació que s'estan duent a terme a Porreres aquests dies es poden seguir a través d'un servei de retransmissions en directe amb l'equip tècnic de *Aranzadi des del canal de *Youtube del *Govern.

Aquest dilluns s'ha realitzat la tercera d'aquestes connexions en la qual ha participat el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, i la directora de l'excavació per part de *Aranzadi, Lourdes *Herrasti, que han facilitat l'última hora d'aquesta intervenció en el cementiri de Porreres.

També hi ha un canal de Whatsapp (telèfon 650 40 25 27) obert per a formular preguntes en directe. Les pròximes connexions estan previstes per a aquest dimecres i aquest divendres, 19 de febrer, a les 16.30 hores.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.