algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

Només un 26,5% de dones ocupen places en graus de ciència de la UIB

Les dones representen només el 26,5 per cent dels alumnes que cursen graus de ciències en la Universitat de les Illes Balears (UIB), segons dades del centre, que durant aquest curs ha matriculat a 535 dones i a 2.394 homes en les carreres de la branca coneguda com STEM, que inclou ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques

Quatre científiques de les Balears han reflexionat sobre el paper de la dona en la ciència i han coincidit a lamentar la falta de referents femenins en aquests camps, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència que se celebra aquest dijous, 11 de febrer.

«Sempre es parla de referents o 'models', però l'important no és tenir un Einstein o una Marie Curie o algú famós, sinó tenir dones que et facin classe a la universitat», ha lamentat la investigadora postdoctoral de l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (Ifisc) Eva Llabrés.

En el seu cas, aquesta investigadora recorda que només va tenir dues professores mentre estudiava la carrera, però té amigues científiques que no en varen tenir a cap. «Això no ajuda perquè sents que no estàs en el teu lloc, si vas a una conferència i només hi ha un cinc per cent de dones, és incòmode», lamenta.

Les funcions de direcció solen estar ocupades per homes

Segons la doctora en microbiologia clínica de l'Hospital de Son Espases Carla López, si bé és cert que el predomini de dones en el seu sector és cada vegada major, «els investigadors principals i els caps de grup solen ser homes». «Potser és perquè en el camp en el qual jo treball les dones hem avançat més que en uns altres», explica.

D'altra banda, la doctora en Ciències de la Mar i Oceanografia del Sistema d'Observació Costaner de les Balears (Socib) Emma Reyes ha lamentat que «la línia de sortida de les dones en la ciència no és la mateixa». «Els números mostren que hi ha una diferència, condicionada també pel retard en la nostra incorporació a aquests camps», diu.

No obstant això, aquesta investigadora ha reivindicat que la igualtat d'oportunitats no sols hauria de reivindicar-se en funció del gènere, sinó en un conjunt global de diversitat. «He tengut més oportunitats que uns altres, com a persones amb discapacitat o d'una altra ètnia o d'un origen més humil», ha reflexionat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per PEp, fa mes de 3 anys

Las mujeres ocupan la mayoría de plazas universitarias en todas las carreras, menos en ciencia.
El 60% de los graduados son mujeres.



Pero........ Para el Diari de Balears solo es discriminatorio si la falta de paridad afecta a las mujeres....

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente