La Lletrada de l'Administració de Justícia del jutjat de primera instància número 4 de Manacor, Maria del Corpus Parra Ropero, va dictar una diligència d'ordenació, el passat 29 de setembre, en la qual requeria «la part demandada» perquè «en el termini de deu dies procedeixi a la traducció de la contestació de la demanda amb la suspensió dels terminis processals fins que s'aporti la mateixa».
Després que «la part demandada» li hagi recordat que la legalitat vigent permet usar la llengua catalana en qualsevol diligència feta a les Illes Balears, ha permès que les diligències continuïn amb la documentació en català.
La Lletrada admet que s'havia vulnerat l'article 142 de la Llei d'Enjudiciament Civil que les parts podran usar qualsevol de les llengües oficials a la Comunitat en el territori de la qual es facin les actuacions.
Llei de Normalització Lingüística
Cal recordar que la Llei de Normalització Lingüística de les Illes Balears en el seu Article 2 diu:
«1. La llengua catalana és la llengua pròpia de les Illes Balears i tots tenen el dret de conèixer-la i d’usar-la.
2. Aquest dret implica poder adreçar-se en català, oralment o per escrit, a l’Administració, als organismes públics i a les empreses públiques i privades. També implica poder expressar-se en català a qualsevol reunió i desenvolupar en aquesta llengua les activitats professionals, laborals, polítiques, sindicals, religioses i artístiques; així com rebre l’ensenyament en català i rebre-hi informació a tots els mitjans de comunicació social.
3. Les manifestacions en llengua catalana, en forma oral o escrita, pública o privada, produeixen plens efectes jurídics i de l’exercici d’aquest dret no pot derivar cap requeriment de traducció ni cap exigència dilatòria o discriminatòria.
4. Ningú no podrà ésser discriminat per raó de la llengua oficial que empri».
He sentit dir que la ignorància és molt atrevida, i ací en surt un bon exemple.