algo de nubes
  • Màx: 20.39°
  • Mín: 12.82°
20°

La secretària judicial de Manacor finalment rectifica i ara admet escrits en català

La Lletrada de l'Administració de Justícia del jutjat de primera instància número 4 de Manacor, Maria del Corpus Parra Ropero, va dictar una diligència d'ordenació, el passat 29 de setembre, en la qual requeria «la part demandada» perquè «en el termini de deu dies procedeixi a la traducció de la contestació de la demanda amb la suspensió dels terminis processals fins que s'aporti la mateixa».

Després que «la part demandada» li hagi recordat que la legalitat vigent permet usar la llengua catalana en qualsevol diligència feta a les Illes Balears, ha permès que les diligències continuïn amb la documentació en català.

La Lletrada admet que s'havia vulnerat l'article 142 de la Llei d'Enjudiciament Civil que les parts podran usar qualsevol de les llengües oficials a la Comunitat en el territori de la qual es facin les actuacions.

Llei de Normalització Lingüística

Cal recordar que la Llei de Normalització Lingüística de les Illes Balears en el seu Article 2 diu:

«1. La llengua catalana és la llengua pròpia de les Illes Balears i tots tenen el dret de conèixer-la i d’usar-la.

2. Aquest dret implica poder adreçar-se en català, oralment o per escrit, a l’Administració, als organismes públics i a les empreses públiques i privades. També implica poder expressar-se en català a qualsevol reunió i desenvolupar en aquesta llengua les activitats professionals, laborals, polítiques, sindicals, religioses i artístiques; així com rebre l’ensenyament en català i rebre-hi informació a tots els mitjans de comunicació social.

3. Les manifestacions en llengua catalana, en forma oral o escrita, pública o privada, produeixen plens efectes jurídics i de l’exercici d’aquest dret no pot derivar cap requeriment de traducció ni cap exigència dilatòria o discriminatòria.

4. Ningú no podrà ésser discriminat per raó de la llengua oficial que empri».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per gosadia colonial, fa mes de 3 anys

He sentit dir que la ignorància és molt atrevida, i ací en surt un bon exemple.

Valoració:3menosmas
Per Guim, fa mes de 3 anys

Per aquesta gent "ser español és ser castellano o castellanizado" i no en poden suportar que no se'ls s'hi adrecin en la "lengua del imperio". Després ens diuen que no actuen com a forces d'ocupació i ens tracten com a colons.

Valoració:3menosmas
Per teresa, fa mes de 3 anys

En general, els secretaris/àries dels diferents jutgats de Manacor fan poca feina i mal feta. Els expedients que tenen damunt la taula no seguiexen un ordre cronològic, sinó que els executen de la manera que els ve de gana.

Valoració:6menosmas
Per Joan, fa mes de 3 anys

Català: llengua única oficial!!!

Valoració:7menosmas
Per Se creuen essers superiors, fa mes de 3 anys

Son així. Jo en coneixia un, de secretari judicial, que duia pel camí de l'amargura a la mestra del seu fill, tot perque no volia que aprenés el Català perque pensava que aprendre altres llengües li faria mal . I va estar donant matadura, fins que afortunadament per tots li van concedir un trasllat per devers Extremadura.

Valoració:15menosmas
Per Manacorí, fa mes de 3 anys

És aborronador aquest cas. I ja poden anar alerat els de «la part demandada», peruqè coneguent com són els catalanofobs, ara els ho farà pagar.

Valoració:13menosmas
Per I tant, fa mes de 3 anys

Ahora veremos cuándo y cómo despachará estos escritos.

Estudia, estudia. A ver cuántos sistemas encuentras.

Valoració:-8menosmas
Per Bubota, fa mes de 3 anys

Ni ella mateixa, tan lletruda, o no coneix la Llei, o ens pren per idiotes.
En qualsevol cas, ha de partir cap allà d'on ha vingut.

Valoració:17menosmas
Per I tant!, fa mes de 3 anys

Les administracions estatals i el seu menyspreu per les llengues espanyoles oficials, que no son la castellana, porta a que s'instalin a la nostra terra vertaders cavalls de Troia destructors de la nostra llengua i de la nostra cultura. I aquesta destructivitat s'estén també als àmbits de la seva vida privada, com pugui ser a les escoles dels seus fills i els seus intents de desbaratar la programació escolar perque se faci tot en Castellà.
S'hauria d'estudiar qualque altre sistema, perque aquesta gent que no ens tolera no pogués venir aqui a fer mal.

Valoració:20menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente