algo de nubes
  • Màx: 18.79°
  • Mín: 9.02°
18°

ARCA: «L'escultura de Juníper Serra és una part de la nostra història i el personatge és especialment important per a Mallorca»

Aquest dilluns han aparegut pintades a l'estàtua de Juníper Serra de Palma enmig de la polèmica per l'enderrocament d'estàtues de colonitzadors i esclavistes arreu del món. Aquesta estàtua es troba a la plaça Sant Francesc de Palma, al costat de l'accés a la basílica i va ser creada el 1965 per l'artista d'origen basc, Horacio de Eguía.

Es tracta d'una escultura de bronze, de 3,3 m d'alçada, que representa un Juníper Serra alçant una creu cristiana mentre posa la seva mà en un jove indígena mig nu. Va ser encarregada el 1962 per a la celebració del 250è aniversari del naixement del frare petrer.

La polèmica sobre les estàtues de Juníper Serra va més enllà de Mallorca. Aquest cap de setmana un grup de manifestants ha tirat per terra una estàtua del missioner que va evangelitzar aquesta regió dels EUA al segle XVIII. Aquesta estàtua del missioner de Petra estava ubicada al Golden Gate Park de San Francisco.

Arran del revisionisme de les estàtues per les protestes contra el racisme a els EUA, aquests darrers dies s'ha generat a Mallorca un debat sobre la compromesa estàtua del missioner franciscà a Palma. Algunes veus consideren que ha de retirar-se per la seva contribució a la colonització i l'aculturació dels pobles nadius d'aquesta regió americana.

Altres, com l'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA), opinen que l'estàtua de Juníper Serra «ha de quedar al seu lloc». «Sempre hem dit que les petjades de la història són necessàries per a entendre el nostre passat, aprendre i millorar. Aquesta escultura és una part de la nostra història i el personatge històric és especialment important per a Mallorca», han explicat.

A més, ARCA ha remarcat que els preocupa el «revisionisme i, de vegades, la manca de coneixement i un cert sectarisme que demostren algunes de les persones partidàries de llevar de l'espai públic determinats elements».

No obstant això, l'entitat creu que «tots els canvis són possibles en aquest tema si són producte del consens, el diàleg i la raó». «Però mai no és pot consentir que es prenguin decisions responent a improvisació, interpretacions errònies i actituds impositives perquè les conseqüències poden arribar a ser preocupants», conclouen.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per marbosch, fa mes de 3 anys

Si ARCA diu això, idò s'ha de llevar. ARCa va perdre tota credibilitat el dia que reconegueren Sa Feixina. Aquell dia també reconegueren a wqui rendeixen pleitesia.

Valoració:0menosmas
Per Comodón!, fa mes de 3 anys

La nostra història? Ho he llegit bé? La història d´Espanya!
En Juníper abandonà Mallorca i s´establí a Califòrnia.
Que havia d´aplegar ametlles a Mallorca?

Valoració:1menosmas
Per ,,,,,,,,,, fa mes de 3 anys

Trobo una ruqueria que es posin estautes a la via pública siguin de qui siguin.A uns agrada a altres no i altres que pensen que tindrien de posar la d´algú que no li han posat.No sé quina finalitat tenen,molts que han passat anys i anys al costat de l´estatua ni s´hi havien fixat i ara que parlen de treure-la mare meua quin renou.

Valoració:1menosmas
Per 1229, fa mes de 3 anys

Per regla general tots es conquistadors son bestias, 1229 sensa anar mes anfora

Valoració:1menosmas
Per tanmateix, fa mes de 3 anys

@Francina Jaume Guardiola
En Juniper Serra ja no hi és per poder donar la seva versió dels fets.
Seria més profitós carregar contra els polítics, que també se pensen que la ciutadania també som "pobrets sense cervell", o això pretenen.

Valoració:3menosmas
Per És enveja, fa mes de 3 anys

Si la volen tomar, és precisament perque era important.
Això és gent que vol esmicolar la nostra Història i que atribueixen a un frare mallorqui, coix per més detalls, totes les atrocitats que feren els descobridors ivconqueridors extremanys i castellans, als que reten homenatges

Valoració:2menosmas
Per Francina Jaume Guardiola, fa mes de 3 anys

Quina poca credibilitat que té ARCA. Per a mi ja la va perdre tota amb la Feixina.

Benvolguts amics, sí, Juniper Serra, va ser un genocida o no, està, per veure, no ho podem saber en certesa. Un evangelitzador de l'època, on creia com tants ,que els "pobrets" indis, no tenien ni cervell ni ànima.

Una estàtua que jo sempre he vist, i quan vaig tenir un poc d'ús de raó, en veure el pobre indi al seu costat, sempre em va resultar ofensiva. Pel que a jo representa ja fa molts d'anys que s'hauria d'haver retirada. Esper que qualque dia ho pugui veure, així com també, totes les estàtues i tots els monuments públics que fan referència a l'opressió i matança de persones.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente