algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
14°

Les restes del cementiri de Sant Ferran pertanyen a tres dels cinc afusellats

Les restes òssies trobades durant l'exhumació del cementiri de Sant Ferran, a Formentera, no han pogut ser identificats, ja que no contenen mostres suficients per a l'anàlisi genètica, però sí que ha pogut determinar-se que aquestes restes pertanyen a tres de les cinc víctimes afusellades.

La consellera de Cultura del Govern, Fanny Tur, ha destacat que després de cercar en el registre civil les causes de la defunció de les persones enterrades en el cementiri, s'ha constatat que els difunts moriren per arma de foc, la qual cosa reforça la hipòtesi que les restes són de tres de les cinc víctimes afusellades.

El president Jaume Ferrer, al costat de la consellera de Cultura del Govern, Fanny Tur, ha presentat els resultats de l'exhumació duta a terme en el cementiri de Sant Ferran a la fi de 2017. Segons han explicat des del Consell, l'objectiu dels treballs era la recuperació de les restes de cinc formenterencs assassinats l'1 de març de 1937.

Els treballs consistiren en sis sondejos a l'interior del cementiri i altres 5 en l'exterior, a més de la revisió de les restes de l'ossera. Precisament en aquest espai, han recordat des del Consell, es localitzaren tres fragments d'os, dos de crani i un d'húmer, amb orificis d'entrada i marques produïdes per trets d'armes de foc.

En l'exterior del cementiri es trobaren també restes de quatre projectils utilitzats en l'afusellament. Al llarg de l'any s'ha realitzat la comparació genètica de les restes oposades amb l'ADN dels familiars dels assassinats. «Aquesta recerca documental permet assegurar que les restes trobades corresponen a tres de les cinc persones assassinades en la tàpia del cementiri de Sant Ferran», ha explicat la consellera.

Per a la consellera de Cultura i Patrimoni de Formentera, Susana Labrador, «ajuda a tancar així el relat del succeït l'1 de març de 1937». «Gràcies a la Llei de fosses i al fet que la comissió decidís exhumar la fossa de Sant Ferran, a Formentera s'ha parlat d'aquest tema i les famílies han pogut expressar el que havien viscut», ha dit.

Govern i Consell han deixat en mans de les famílies la decisió sobre la destinació de les restes, encara que se'ls ha proposat que siguin dipositats en una urna que es podria instal·lar en el cementiri al costat d'una placa que recordi els fets de 1937.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per marbosch, fa mes de 5 anys

Les coses s'han de dir pel seu nom: foren ASSASSINATS, i encara a dia d'avui tenim partits que ni ho condemnen o directament ho justifiquen i no se'ls aplica la llei de partits.

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente