algo de nubes
  • Màx: 18.99°
  • Mín: 13.31°
17°

Organitzen unes jornades sobre les persones amb diversitat funcional amb perspectiva de gènere

La Direcció Insular d'Igualtat, amb la col·laboració de la Direcció Insular de Persones amb Discapacitat, han organitzat unes jornades per reflexionar sobre la situació de les dones amb diversitat funcional i posar de manifest les capacitats d'aquest col·lectiu.

La primera ponència, que s'ha celebrat aquest dimecres al Caixaforum Palma, ha anat a càrrec de la presidenta de l'Institut de Pau, Drets Humans i Vida Independent (Ipadevi), Soledad Arnau, qui ha assenyalat que «el concepte de discapacitat ha caducat i que ha donat lloc a un concepte nou en positiu que veu en aquestes persones la diversitat funcional». «Les persones amb diversitat funcional si no estam en espais ordinaris, ens perdem molt, però també la resta de la societat, ja que tenim molt per aportar», ha afegit.

A més, ha explicat que «la sobreprotecció és el pitjor que pot passar, ja que crea violències, entre elles la de gènere, i també es creen persones molt vulnerables a les quals els costa distingir entre una carícia i una violació».

En aquest sentit, ha sostengut que «és necessari reflexionar sobre la vida independent com a política social que realment respecti els drets de les persones amb diversitat funcional, parlar del feminisme des de la diversitat en la qual les dones puguin aportar coneixement i teoria». Així mateix, la presidenta de l'Ipadevi ha considerat que és necessària «una educació inclusiva que realment no existeix, encara que alguns estan començant a fer-ho, però cal deixar de crear espais d'educació especials i posar aquests recursos a les escoles ordinàries».

Per la seva banda, la directora insular d'Igualtat, Nina Parrón, ha declarat que cal «fixar-se en les necessitats de cadascuna de les persones per aconseguir una igualtat real i, per això, cal ser conscients de les capacitats i necessitats que aporten i requereixen les persones amb diversitat funcional».

Des del Consell han explicat que aquesta jornada s'ha enfocat a professionals del sector, associacions i famílies amb la voluntat d'obrir un espai de debat i reflexió per aconseguir que les institucions siguin part de la solució i no del problema d'aïllament que, moltes vegades, sofreixen les persones amb diversitat funcional.

En aquest sentit, el director insular de l'àrea de Persones amb Discapacitat de l'IMAS, José Manuel Portalo, ha explicat la col·laboració en aquest acte de l'IMAS «per mostrar el seu suport a totes aquelles iniciatives que contribueixin a conscienciar sobre la necessitat de fomentar una societat basada en la igualtat d'oportunitats per a totes les persones».

D'altra banda, la ponent Gemma Montes ha reclamat «una desestigmatitzarien de la sexualitat de les dones amb diversitat funcional i ha exigit els drets sexuals i reproductius». «Un tabú que està ple de perjudicis i complicacions que moltes famílies i entitats aparten radicalment de les persones amb diversitat funcional per por, desconeixement i per evitar problemes o dificultats que realment no tenen per què existir», ha afegit.

Durant la jornada també hi ha hagut un espai per compartir experiències i bones pràctiques en el sector, d'entitats com la fundació Aproscom o Aspaym, que ha desenvolupat un projecte enfocat a la joventut des d'una perspectiva de gènere.


Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.