algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
14°

Catalina Cladera: «El 2018 hauríem de tenir el règim especial per a Balears»

La consellera d’Hisenda i Administracions Públiques Catalina Cladera ha estat entrevistada per l’equip de Sol i Sal, el matinal d’Ona Mediterrània, aquest dimarts 25 de juliol. Aquí l’entrevista sencera:

Congrés socialista: «Valoració positiva. El partit socialista a les Balears comença una nova etapa dirigida a guanyar les eleccions el 2019 o repetir govern d’esquerres. Amb més forces que mai. Crec que el tema de Catalunya està damunt la taula i és necessari que hi sigui. Amb el canvi polític que ha sofert Espanya hem de tenir en compte tots els partits d’esquerra per governar. L’exemple de Balears, on les diferents formes de govern d’esquerra han estat capaces de governar i treure les polítiques de la dreta, l’hem de mimar».

Lloguer turístic: «És molt millorable tot el que ha passat. Assumim les responsabilitats. Hauríem d’haver pogut evitar el problema generat. Aquest estiu podem tenir una solució amb un decret llei. Haurem de pactar amb el partit Podem i tots els que hi puguin donar una solució».

Balanç de comptes de la comunitat autònoma: «L’objectiu de dèficit la comunitat autònoma l’ha estabilitzat. L’any passat va acabar amb un 0,4%, quan hi ha un marge de 0,7%. Això contribueix a estabilitzar el deute econòmic, que és molt elevat i està en 8.700.000 d’euros. En aquest dos darrers anys s’ha estabilitzat, no ha incrementat. El temps que estam a pagar els proveïdors l’hem aconseguit també rebaixar. Duim sis mesos per sota dels 30 dies. En aquests moments tenim l’economia en estat de creixement econòmic i això fa que tenguem els ingressos pujant i això ajuda a sanejar l’economia i tenir un millor estat de l’economia pública. És important mirar el que es fa a la part de les despeses. En educació, després de tota la polèmica que hem viscut, s’ha crescut en 100.000.000 euros. Queda molt recorregut».

Relació amb govern central: «El Govern d’Espanya, encara que hi hagi bonança econòmica, segueix aplicant polítiques d’estabilitat que Europa marca. Nosaltres pensam que, evidentment, hem de ser responsables. El deute s’ha d’anar pagant en la mesura que es pugui però amb una senda possible de complir. El que nosaltres estam fent és amortitzar el deute. Necessitam una millora del sistema de finançament de les comunitats autònomes. Volem tenir una certa autonomia fiscal perquè Balears deixi de ser la segona comunitat autònoma en aportar i que en rebre quedi la novena. És un sistema molt injust. En la relació de comunitats autònomes i estat hi ha molta dependència de l’Estat. S’ha avançat amb temes de competència (sanitat, educació) però el marc financer sempre el marca l’Estat. Un federalisme fiscal seria necessari».

Règim especial per Balears: «Això estaria d’acord amb una relació bilateral amb l’Estat. Consisteix a compensar la insularitat de Balears i compensar la diferència que suposa viure a Balears amb cost de vida, pèrdua de competitivitat respecte a les empreses o ciutadans. Una proposta del règim és una reducció del tipus d’IVA. El 2018 hauríem de tenir aquest règim especial».

Sensació Madrid: «La sensació de quan vas a Madrid és que el Govern d’Espanya ho veu tot d’una forma molt global i els territoris es veuen d’una altra manera. Podem discutir, podem opinar però sempre acaba guanyant l’Estat. Això no són maneres de funcionar com hauria de ser. Hauríem de poder participar més» 

El govern d’Espanya: «El fet que el Govern d’Espanya no tengui majoria absoluta s’ha d’aprofitar, ja que pot permetre obrir portes. El Govern té una actitud molt centralista, molt de dominar els territoris i imposar les polítiques. Només representam un 2,5 %».

Mateixa situació que Catalunya?: «Abans confii en altres vies i que, a nivell institucional, es puguin arreglar els problemes. Catalunya damunt la taula deixa molt clar que les coses han de canviar».

Ecotaxa: «Valoració molt positiva. En menys de dos anys hem estat capaços de crear una llei, un reglament, posar-lo al cobrament. En aquests dos anys 100.000.000 d’euros. És un gran tresor que hem creat en aquestes illes. No hi ha cap queixa ni una. No perjudica sinó que duu molts de beneficis».

Tarifa plana entre illes: «A través del règim especial per Balears volem que això s’estengui a la Península amb el 75% de descompte. A partir d’aquí aconseguiríem la tarifa plana, que serien línies, trajectes amb més freqüència i més barat entre illes i cap a la Península. S’ha d’aconseguir que sent Balears regió perifèrica es pugui accedir a aquests tipus d’ajudes».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.