cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 8.06°

Terraferida denuncia que FAN Mallorca es va edificar sense passar l'Avaluació d'Impacte Ambiental

Demanen que s'investigui per què el centre comercial més gran de Mallorca, no ha passat un requisit legal tan important.

Arran d'una petició dirigida per Terraferida a la Conselleria de Medi Ambient el 7 d'octubre, demanant informació relativa al centre comercial (adjunta), l’administracio ha admès per escrit que el FAN Mallorca no ha passat l'Avaluació d'Impacte Ambiental (AIA), un tràmit legal al qual s'havia de sotmetre.

«La llei és clara, i diu que qualsevol projecte que generi increments significatius sobre el medi ambient (per emissions a l'atmosfera, generació de residus, utilització de recursos naturals etc.) ha de passar el tràmit legal. L'AIA hagués hagut d'incloure també un estudi de mobilitat, que hauria pogut preveure el caos circulatori que generaria l'obertura del centre i haver proposat mesures per evitar-lo. L’AIA també hauria pogut evitar la manca de control sobre el tractament dels residus generats per l'edificació del centre, que acabaren sepultant un Espai Protegit» explica el col·lectiu de defensa de la terra.

Segons explica Terraferida, «Quan el centre es va tramitar l'hi era d'aplicació la Llei 11/2006 de 14 de setembre, d'Avaluacions d'Impacte Ambiental i Avaluacions Ambientals Estratègiques a les Illes Balears. Per tant, hauria d'haver iniciat una AIA simplificada. Una vegada feta l'AIA, la Conselleria havia d'examinar-la, i si considerava que tenia impactes significatius, calia una AIA ordinària amb exposició pública, on qualsevol persona o entitat hagués pogut fer-hi al·legacions», i afegeix que «Encara que l'Ajuntament opinàs que es tracta d'una ampliació del existent, també hauria d'haver passat AIA simplificada, tràmit que ha de passar un simple punt verd o una deixalleria municipal».

Els antecedents

Cal recordar que el 27 de setembre, Terraferida presentava dues denúncies davant la Conselleria de Medi Ambient i l'Ajuntament de Palma per la destrucció de 7 hectàrees de l'Àrea Natural d'Especial Interès del Barranc de Son Gual-Xorrigo. Aquest espai protegit és coneix com Son Olivaret i va ser sepultat per milers de tones de residus. L'abocament es va realitzar sobre una zona de pinar i garriga, inclòs el Torrent de Son Olivaret. Els explotadors de la finca van abocar-hi una quantitat tan gran, que molts punts n'acumularen cinc metres. Segons explicaren aleshores membres de Terraferida, «es tracta de l'abocament il·legal de residus de més volum registrat mai a Mallorca».

Terraferida va poder saber que gran part dels milers de tones abocades a Son Olivaret, provenien de l’edificació del FAN-Mallorca (Carrefour II). També que els residus havien d'anar a la pedrera autoritzada de Son Delabau (Llucmajor). Sembla però, que aquesta pedrera sols en va acollir una ínfima part, mentre la resta s'abocava a Son Olivaret.

«La connivència dels polítics que varen perdonar l'Avaluació d'Impacte Ambiental al FAN-Mallorca, és escandalosa» afirment i recorden que «Aquesta connivència ha tengut un preu molt alt per la ciutadania: embossos, mala gestió dels residus, despeses públiques elevades, etc».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pere T, fa mes de 7 anys

Quina vergonya! Varen deixar el centre previst a Ses Fontanelles, i quant tots feiem un alè, resulta que estava aquest mega projecte amagat devall la taula.
Per altra banda, no tenim prou residències per persones grans, i en lloc d'usar l'edifici destinat al Palau de Congressos, li donen a Meliá. Però si l'em pagat de la nostra butxaca!
Repugnant!!

Valoració:7menosmas
Per FÀSTIC, fa mes de 7 anys

Qui és el següent peperro a passar per la injustícia espanyola,

HI ha algun Fiscal?
Hola.

No, ja m'ho temia.

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente