algo de nubes
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.28°
10°

«La responsabilitat que Rajoy sigui president és també d'altres partits»

El diputat del PSIB Pere Joan Pons, que va votar «no» a la investidura, analitza la situació política a La Vila del Pingüí

El diputat del PSIB-PSOE, Pere Joan Pons, a la dreta de la imatge.

Avui ha visitat La Vila del Pingüí, el programa d'Ona Mediterrània, Pere Joan Pons, diputat del PSIB-PSOE al Congrès. És un dels 15 diputats del PSOE que va votar en contra d'investir Rajoy com a president del govern.

Pressions

«M'he dedicat a explicar perquè creiem que podíem liderar un canvi, liderar un diàleg amb un tema com Catalunya, Dins el grup parlamentari, ens hem respectat, hi ha hagut discussions dures però sempre dins d'una gran elegància política. Ningú m'ha telefonat ni m'ha demanat que fes una cosa diferent a la que he fet. Supòs que perquè des del principi havia estat molt clar. Balears és una mostra de que, amb un full de ruta clar, es poden canviar les polítiques».

Disciplina de vot

«El terme disciplina no és aplicable a aquesta situació. El PSIB es presenta a les eleccions amb un programa, després a posterior, hi ha un canvi de posició. Estam per tant en un tsunami ideològic. Jo la disciplina l'entenc, però no dins aquest marc. La disciplina s'ha d'aplicar a partir del contracte amb els electors». «Vaig dir que no tenia por a unes terceres eleccions i alguns em varen escridassar però la trinxera ideològica te una certa importància quan la credibilitat esta en joc».

«La disciplina de vot ha servit per bascular entre l’ètica de la responsabilitat i la de la convicció. Per jo va ser dur votar NO, però pels diputats que varen abstenir-se encara va ser més dur. Ells estan més tocats que nosaltres»

Compromís trencat amb el ciutadà

«Jo ja vaig dir al grup parlamentari socialista que no em feia por anar a unes terceres eleccions i no va agradar. Algunes persones em varen escridassar. Ho vaig afirmar ja que considerava que l’escletxa ideològica també és important en aquests dies»

«A mi em va perseguir un nin a Madrid donant-me les gràcies per haver votat no. És això el que ens compromet. Si no ens podem comprometre amb la paraula, val més no dedicar-se a això».

Investir president a Mariano Rajoy

«Jo no dic que no es pot fer president del Govern a Mariano Rajoy. Però s’hauria d’haver fet d’una altra forma. Podríem reformar o derogar la LOMCE, podríem derogar la Reforma Laboral, però no ho hem fet.»

«Que el senyor Rajoy sigui president també és responsabilitat del PNB, Esquerra Republicana o Podemos. Ha estat gràcies a la connivència d’aquests partits. Ells són els que varen votar NO a Pedro Sánchez. No han estat capaços de sumar ni un mínim».

Discurs de Gabriel Rufián

Sobre l'especial duresa del discurs de Rufián en relació al PSOE, al debat d'investidura, el qual va treure de polleguera molts diputats socialistes, Pons ha valorat que: «Va ser un discurs lamentable per a Catalunya. El senyor Rufián no va dedicar ni un segon a la comunitat que representa. Era molt fàcil criticar quan l’altre es troba al terra. Va ser molt poc valent per la seva part»

Bipartidisme com a problema

«El problema actual no ve dels partits, ve de l’Estat espanyol en sí. És un problema de país, on s’han viscut 10 anys de canvis profunds. I aquests canvis són encarats per uns de forma A i per altres de forma Z. Ens trobam en una situació tan polaritzada que és difícil fer entendre a uns i altres»

«Hi ha persones que segueixen pensant que tot passa per dues formacions i en canvi n’hi ha d’altres que sí que creuen en lideratges compartits.»

El Felipe González de l’any 2016 és socialista?

«Quan jo estudiava a Barcelona vaig anar als seus mítings. Crec que ha estat fonamental per a la transformació de l’Estat espanyol. Però crec que actualment Felipe González no ha ajudat a sumar, s’ha passat de frenada. Entenc la seva decisió demanar l’abstenció només en un sentit d’ètica de responsabilitat».

Pedro Sanchez entrevistat al programa SALVADOS

«L’entrevista de Pedro Sánchez expressa tot el que li ha passat al PSOE. Crec que Sánchez ha estat sotmès a molta pressió, una pressió que pot ser habitual. Les seves explicacions em semblen més sinceres en relació amb tot el que ha passat. Aquests mesos no han estat fàcils per a ningú».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Guim, fa mes de 7 anys

Caram, el psoeista que mes es va molestar pel discurs de Rufian va ser en Medina. Quina casualitat, dies desprès la dona d'en Medina es contractada per Telefònica.

Valoració:6menosmas
Per Tomeu Carrió, fa mes de 7 anys

Començant amb un pacte PSOE-C's no hi havia res a fer.
Després el PSOE no va fer res per pactar amb ERC, PNB i PDECat. La situació era difícil però el govern que jo i molta de gent volia era PSOE,Podemos i els sobiranistes catalans i bascos. I això el PSOE no ho va voler entendre. Ni va poder, perquè amb el PSOE andalús i estremeny no es pot anar enlloc; són concepcions de la política i de la democràcia totalment diferents del que s'estila per aquí.

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente