algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
14°

Margalida Solivellas: ‘La caiguda del govern de Bauzá va ser possible gràcies a les xarxes socials’

Font: Díngola.net

Parlar de l’evolució de TV3 a les Balears durant la darrera dècada suposa reconèixer l'evident davallada de continguts que arriben a les Illes. La lenta caiguda s’iniciava en l’època de Jaume Matas, on es pactava deixar el senyal de TV3 i Canal 33 en mans d’IB3, i continuava amb el Pacte de Progrés de Francesc Antich, on tampoc s’evitava la retallada de la programació de la cadena catalana en favor de la televisió autonòmica illenca. L’any 2010 se substituïa el senyal de TV3 pel de TV3CAT (el canal internacional de la CCMMA) i la confirmació arribava el passat mes de març, quan desapareixen els canals 33/Súper3 i el 3/24 de les televisions de les Balears.

En aquest context, la societat illenca s’ha esforçat a identificar alguns símbols de la televisió del principat que li permetin mantenir el lligam cultural amb les terres veïnes. I si parlam de TV3 i les imatges que representen el canal a casa nostra, no es fa estrany recordar una expressió prou popular: - Margalida Solivellas, TV3, Palma.

Abans de l’arribada d’IB3 o Televisió de Mallorca, la responsabilitat d’explicar en llengua catalana  els fets succeïts a l’illa queia en mans de Margalida Solivellas, la corresponsal de TV3 a Mallorca des de l’any 1986 (a part de les desconnexions de l’Informatiu Balear).

El passat dilluns l’OCB Sineu i la revista Díngola convidaven a la periodista selvatgina per parlar sobre actualitat política i la situació de TV3 a les Balears. El que es preveia com una xerrada va desencadenar en un inevitable col·loqui entre la convidada i el nombrós públic assistent. Els sineuers volien aclarir dubtes sobre la possible recuperació de la recepció del canal 33 i el 3/24 i es mostraven interessats a descobrir la convivència del canal autonòmic català amb IB3.

La redactora de TV3 va destacar l’impacte que ha causat l’arribada dels mitjans a les xarxes socials. A partir d’aquest moment «qualsevol pot ser periodista». A més, la que també fou Secretaria General del Sindicat de Periodistes de les Illes Balears (SPIB) no dubtava en afirmar que gràcies a l’auge de portals com Facebook o Twitter moltes reivindicacions han maximitzat el nombre de persones a les quals poden fer arribar el seu missatge.

La convidada relacionava la caiguda del govern de Bauzá amb el boom d’aquest nou espai de comunicació. Segons Solivellas, «Bauzá va perdre les eleccions gràcies a les xarxes socials»; i és que accions com la vaga dels docents o les protestes dels pobles que visitava l’expresident es compartien ràpidament arreu de les xarxes, de tal manera que era molt més fàcil donar a conèixer les queixes enfront del govern del PP.

Les preguntes dels sineuers evidenciaven la necessitat d’assolir una televisió autonòmica més pròxima al model català. La corresponsal de TV3 no s’amagava i reconeixia que «IB3 s’ha gestionat molt malament ». Afegia que el naixement de l’ens autonòmic evidenciava unes intencions poc ambicioses, ja que en l’època de Matas es creava el nou canal per tal d’ocupar el senyal de TV3. D’aquesta manera, «no es pretenia crear un canal prou sòlid per competir de tu a tu amb TV3, sinó que directament s’optava per intentar tapar el canal català». La convidada es mostrava intrigada en la forma d’elecció del nou director d’IB3 i oferia algunes idees per tal de gestionar el canal, recordant la proposta que reclama un concurs públic per tal d’elegir aquest càrrec.

La major part del públic assistent manifestava el seu interès per recuperar el TV3 original a més de tots els altres canals de la CCMA que han estat suprimits de les Illes. Per això la periodista volia donar mèrit a tots aquells televidents que encara són fidels a un canal «cada cop més reduït». Solivellas afirmava no conèixer les intencions del nou Govern referent a la recuperació dels canals catalans però igualment afegia que algunes veus li han comentat que «podrien tornar a partir de setembre».

Malgrat ser coneguda per molts gràcies a la seva feina davant la càmera, Margalida Solivellas es negava discretament a allargar les seves explicacions. Les paraules de la periodista mostraven una dona de tarannà tranquil i discret, sense necessitat de cridar l’atenció i amb un missatge compromès amb el bon periodisme.

Solivellas ha sabut mantenir-se independent a tots els canvis de govern, movent-se de forma particular entre els flaixos i els personatges polítics més rellevants. Potser aquesta ha estat la seva millor arma per seguir informant des de fa gairebé 30 anys. La redactora de TV3 no negava la motivació que encara li genera el fet de cobrir grans cròniques com el cas Nóos o la corrupció a Mallorca, tot i que són les notícies de caire humà les que han produït major satisfacció a la periodista. L’inevitable símbol de TV3 a Mallorca ens confirmava aquesta creença amb un simple exemple. Segons la corresponsal, emetre una peça informativa parlant d’un hospital infantil i rebre l’enhorabona dels teus companys de professió «és el major premi».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Hi sentiu o sou sords?, fa mes de 8 anys

VOLEM TV3! VOLEM TV3! VOLEM TV3! VOLEM TV3! VOLEM TV3! VOLEM TV3! VOLEM TV3!

Es pot dir més fort, però no més clar!

Valoració:7menosmas
Per No aneu xino-xano..., fa mes de 8 anys

Espolsau-vos la mandra els del pacte!
Per què es veu IB3 i no es veu CAP, ni TV3cat, canal català?
Que dormim a la palla?
No us convé gens, que potser no us tornem a votar.
Per no fer res, no em molest a anar a les urnes.
Ja en teniu experiència d´això...

Valoració:6menosmas
Per Josep, fa mes de 8 anys

En aquests moments tenim:

-En la nostra llengua: 0 canals (TV3CAT no es veu)

-En foraster: 21 canals

-A estones en la nostra llengua -moltes vegades agonellada i aforesterada, o sigui, degradada, humiliada- i a estones en foraster: 2 canals (IB3 i Canal 4)

Valoració:7menosmas
Per I doncs, fa mes de 8 anys

A IB3 encara hi ha la programació gonella. L' altre dia vaig veure el final del documentsl titulat Menorca Britànica, que acababa " quan l' armada borbònica salvava als menorquíns dels invassors britànics" Si encara no ténen programació, que posin una película, o dibuixos animats o cualsevol programa que no falsifiqui ni la Història, ni la Llengua, ni rès que sigui nostro.

Valoració:10menosmas
Per Joan M. Gelabert, fa mes de 8 anys

Estau començant a fer els ous en terra. Per això no vos votàrem!!

Valoració:14menosmas
Per Macià, fa mes de 8 anys

No només les emisores de la Generalitat de Catalunya, trob que hauriem de recuperar la TV del Consell [M] i la emisora Som Radio.

Valoració:14menosmas
Per Que moguin el cul! TV3 ja!, fa mes de 8 anys

Quina diferència hi trobau entre el Govern totalitari PP i els que es diuen d´esquerres?
Pel que es veu, el PP arrasa amb pocs dies. Lleva llengua, TV etc. Són, ja em sap greu, expeditius, i ràpids!
Els d´esquerres, s´ho peneeeensen...
Quan ja ho han decidit llavors tornen les dretes.

Valoració:18menosmas
Per Josep, fa mes de 8 anys

Quant a televisió, a les Illes Balears ara tenim:

-En la nostra llengua: 1 canal (TV3CAT)

-En foraster: 21 canals

-A estones en la nostra llengua -moltes vegades agonellada i aforesterada, o sigui, degradada, humiliada- i a estones en foraster: 2 canals (IB3 i Canal 4)

Valoració:14menosmas
Per Pere, fa mes de 8 anys

Si poguéssim veure tots cinc canals de televisió de la CCMA, hem de tenir en compte que encara estaríem en inferioritat de condicions respecte dels espanyols, els quals poden triar entre un mínim de vint-i-un canals en castellà.

Valoració:19menosmas
Per toni, fa mes de 8 anys

I enviar a Bauzá de senador per la cara, què va ser?

Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente