Aquest dijous s’han conegut els resultats de la tercera edició del baròmetre Cambridge Monitor, un estudi realitzat entre joves de 16 a 24 anys residents a l’Estat espanyol. En el cas de les Balears les conclusions han estat prou clares: un 77 per cent dels joves formats creu que hauran d’abandonar les Illes i viatjar a l’estranger per trobar feina en els propers anys.
I és que el 93 per cent dels entrevistats a les Illes prioritza la vocació a l'hora d’elegir el seu futur laboral. Prefereixen treballar en alguna cosa que s’adapti als seus estudis encara que guanyin més pocs diners. Es compleix el mateix percentatge a l’hora d’analitzar la situació laboral actual: el 93 per cent dels joves formats a les Balears creu que tindrà més poca estabilitat laboral que la generació dels seus progenitors.
La preocupació pel nou mapa laboral també es fa visible en l’edat de jubilació. Un 33 per cent dels enquestats a les Balears preveu que la jubilació es retardarà fins als 75 anys o més. Fins i tot alguns (un 3 per cent) creuen que hauran de fer feina fins a la fi dels seus dies.
Tant el context econòmic com l’edat mitjana d’emancipació a les Balears (29 anys) no conviden a l’optimisme, però precisament els joves entrevistats en aquest estudi confien a independitzar-se als 25 anys o fins i tot abans. Per aquesta generació, la seva independència implica sortir del país per cercar feina.
Lo que asumen es que el catalán no les sirve para nada y que si han de irse al extranjero las van a pasar canutas. La inmersión lingüística en catalán ha hundido el sistema educativo.