La conferència del candidat a millor mestre del món, César Bona, a Palma ha superat totes les expectatives. El docent ha exposat la seva visió sobre l'educació en una xerrada organitzada per la Fundació Asima –amb motiu del 10è aniversari de la seva escoleta–, que s'ha allargat més de dues hores.
A un Auditori de Palma ple a vessar, Bona ha mostrat als assistents una sèrie de vídeos explicatius dels seus projectes escolars més innovadors. El mestre considera que l'èxit de les seves classes són "fer viure els alumnes experiències emotives de les quals puguin aprendre com funciona el món". Per això, l'aragonès posa "molt pocs deures" als seus alumnes i amb penes empra els llibres de text. El seu truc és aconseguir que tots els alumnes "se sentin importants".
Durant la conferència, Bona ha posat tres vídeos que exemplifiquen els seus projectes a l'aula.
En el primer, hi apareixia una aula de Saragossa amb alumnes gitanos de 10 anys que no sabien llegir. Un d'ells, però, tocava el "cajón" flamenc, i César Bona li va demanar si n'hi podia ensenyar. Cada dia practicaven abans d'anar a classe. El primer dia, només eren el mestre i l'alumne, però al cap de molt poc temps, tota la classe s'hi havia sumat i anaven a l'escola amb moltes més ganes.
En un altre vídeo, Bona va fer rodar un documental als nins i nines centrat en els padrins. En un primer moment, els majors contaven als néts què els hauria agradat fer. Finalment, el temps verbal canviava, i "en present" els infants ajudaven els vells a realitzar el seu somni: ser arqueòleg, convertir-se en cirurgià...
En una altra experiència narrada als vídeos, Bona convidava els seus alumnes de Muel –un poble de 200 habitants– a cercar informació sobre el circ que havia arribat al municipi. L'endemà, els alumnes ja havien decidit que crearien una ONG virtual que va aconseguir que l'ajuntament declaràs el poble "lliure de circ amb animals". I és que, navegant per Internet a la recerca d'informació, els infants s'havien espantat en veure les pèssimes condicions de vida dels animals del circ.
En acabar l'acte, una bona part del public s'ha aixecat i ha aplaudit efusivament César Buena. A la sortida, els assistents s'interrogaven els uns als altres: "Tu també has plorat?".
@ marcelpi
Curioso comentario, teniendo en cuenta que Cataluña y Baleares estamos a la cabeza de fracaso y abandono escolar de todo el territorio nacional