cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
22°

L’economia submergida dóna feina a 61.454 persones

UGT alerta que la crisi provoca un increment dels treballadors que fan feina irregularment a Balears. El sindicat crida al “diàleg” per superar-ho

24770
AppleMark | Ferran Aguiló

L'economia submergida "augmenta de manera considerable". Així ho manifestà ahir el secretari d'Acció Sindical d'UGT a les Balears, Manuel Pelarda. Segons el sindicat, durant el primer semestre de l'any, més de 61.000 treballadors han fet feina de manera irregular.

En concret, les persones que han treballat en l'economia submergida el primer mig any són 61.454. Aquesta dada, segons explicà Pelarda, és la diferència entre el nombre d'afiliats a la Seguretat Social durant aquest període, que va ser de 389.946, i les dades de l'Enquesta de Població Activa, que xifren en 451.400 el nombre d'ocupats. Aquestes dades posen de manifest que "s'està produint una transferència de treballadors legals cap a l'economia irregular", assenyalà el sindicalista.

Pelarda va fer aquestes declaracions durant la presentació de l'informe laboral del primer semestre que elabora el sindicat, acompanyat del secretari general d'UGT, Lorenzo Bravo. Ambdós es mostraren "molt pessimistes" davant d'una situació "que mai abans no havíem viscut", subratllà Bravo. Això no obstant, el veterà sindicalista considerà que l'actual conjuntura "es pot superar", per la qual cosa va fer una crida "al diàleg i al consens" als polítics. "No es pot governar per la via del decret llei", sentencià.

L'informe posa de manifest l'evolució negativa de la majoria d'indicadors econòmics durant el primer semestre de l'any. Aquesta caiguda "es trasllada" al mercat laboral i afecta, especialment, joves, majors de 50 anys i estrangers extracomunitaris.

Més atur

En conjunt, de gener a juny, l'atur va créixer prop d'un 9% a les Illes respecte del mateix període de l'any anterior, fins a les 90.498 persones sense feina. UGT mostrà preocupació per l'augment de la desocupació en el sector serveis, amb un increment del 12,17%, xifra que suposa el 72% del total de la desocupació registrada.

A més, el sindicat remarcà que, segons antiguitat, tots els desocupats registraren un increment, especialment entre aquells de llarga durada (veure gràfic adjunt). Aquesta dada és "preocupant", segons UGT.

L'informe posa de manifest la major incidència que té l'atur en les dones, "que pateixen amb més virulència totes les conseqüències de la crisi en l'àmbit laboral". En aquest sentit, el document destaca que en el primer any l'atur masculí va créixer un 6,45%, mentre que el femení es va incrementar un 21,08%.

Pelarda atribuí aquesta diferència en el fet que molts dels treballs que tradicionalment realitzaven les dones els assumeixen ara els homes, la seva majoria en el sector serveis. De fet, el sindicalista apuntà la "contradicció" que s'observa en la construcció. En aquest sector, disminueix l'atur, però també la contractació. Això demostra la tendència d'un transvasaments de demandats d'ocupació de la construcció cap al sector serveis.

Però les dones no són les úniques perjudicades per la crisi. El col·lectiu d'estrangers extracomunitaris també pateix de ple els efectes de l'actual conjuntura.

Extracomunitaris

Segons l'origen dels treballadors, la major baixada en la contractació es detectà entre els empleats no comunitaris, amb un 11,71% menys. Tanmateix, l'atur també es reduí un 1,26% entre aquest col·lectiu, una disminució que el sindicat relaciona amb la decisió de molts d'aquests ciutadans de retornar als països d'origen. Molts d'aquests treballadors arribaren a les Illes per l'efecte crida de la construcció.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per A., fa mes de 11 anys

No oblidam, No pardonam, a vosaltrs tampoc sindicats xupasang...

Valoració:-1menosmas
Per mallork, fa mes de 11 anys

El que s'ha de perseguir es el que contracte en negre. El traballador es la victima.
C rida l'atenció que en el sector serveis hi hagi un 12% menys de contractes que l'any passat i l'ocupació turistica sia igual Els amics hotelers del PP potser saben alguna cosa..

Valoració:4menosmas
Per Rafall, fa mes de 11 anys

Senyor Bravo, per quan la seva partida, ja no representa ningú, ha de deixar pas a gent jove, amb ganes de fer feina.

Valoració:0menosmas
Per Toni, fa mes de 11 anys

Si les forçes de seguretat fesen les feines tan bé com quant acompanyaven en BauÇa no hi hauria tanta economia sumergida. Basta anar a qualsevol platja de les Illes per veure xinesos fent massatges gitanos venguent melosn i africants venguent rellotges i ulleres i ningú les diu res

Valoració:3menosmas
Per xisco, fa mes de 11 anys

Los de UGT son unos cracks, yo no se como en el 2007 se les escapo la estadística de la recesión de España y la posterior crisis, a lo mejor si estos gurus lo hubieran detectado a tiempo ahora estaríamos en superhabit.

Valoració:1menosmas
Per Caterina, fa mes de 11 anys

A veure: si es submergida, com saben aquests de l'UGT que son exactament 61.454 persones? fan riure!!!

Valoració:1menosmas
Per Jaume, fa mes de 11 anys

Si els polítics que controlen els imposts no fossin tan inèptes i tan corruptes, potser no ens sabria tan de greu pagar-ne. Però amb l'ús que fan dels nostres diners aquesta guarda d'inútils ens inciten a passar de tot.

Valoració:9menosmas
Per idò, fa mes de 11 anys

Que no es pensin que la gent fa feina en negre per gust, sinó perque no queda altre remei. La gent ha de menjar i amb 400 euros de l'ajuda familiar, etc., no basta. O això o robatoris. Qué no ho farien ells per donar menjar als fills i dur una vida decent?

Valoració:7menosmas
Per Guillem, fa mes de 11 anys

Sí, i ara amb l'augment de l'IVA, més n'hi haurà, d'economia submergida.

Valoració:14menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 11 anys

El cinisme dels sindicats se posa de manifest.
No han fet res contra els treballadors extracomunitaris, ja que la seva
feina ès vetlar per a que hi ha hagi un mercat laboral net.
Les cifres indiquen que hi ha un 12% de dissipació de "energia laboral".
En doblers pot indicar més de 2800 milions de euros que se perden a Balears i se han de pagar de qualque manera.
Ès una llàstima que els sindicalistes i els dirigents no comprenguin de
manera racional els dos principis de la termodinàmica.

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente