nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
20°

“Tenim una visió massa simplista de la cultura berber”

Maria Àngels Roque presenta el llibre Els amazics avui, la cultura berber dins la Jornada de cultura amaziga, que es du a terme entre ahir i avui a la Universitat de les Illes Balears. L'objectiu: apropar aquesta cultura a la ciutadania

La majoria dels marroquins que viuen a l'Estat espanyol no parlen llengua àrab, sinó amaziga. Difícilment sabem apreciar aquesta tradició cultural dels marroquins que conviuen entre nosaltres i acostumam a posar-los sempre al mateix sac. Amb l'objectiu de donar a conèixer la cultura amaziga, Maria Àngels Roque, directora de cultures mediterrànies de l'IEMed (Institut Europeu de la Mediterrània) ha editat Els amazics avui, la cultura berber, perquè, com explica, "tenim una visió massa simplista de la cultura berber que es troba present en el nostre entorn".

Riquesa d'aportacions

El llibre és un recull de les aportacions de trenta-tres autors, entre els quals hi ha acadèmics, periodistes i membres de diferents institucions. En resum, persones vinculades a la cultura amaziga que van col·laborar amb el simposi internacional de l'IEMed. La llengua i l'escriptura, la història i la literatura i els mitjans de comunicació són alguns dels temes que es tracten en l'obra, sobre una cultura que fa més de 1.400 anys que intenten no ser arabitzada. Tal com assenyala Roque, "no hi ha normalització lingüística i, per tant, la immensitat del territori és la riquesa lingüística que ha sabut sobreviure". Es calcula que uns 20 milions de persones parlen llengua amaziga a tot el món. El tamazic, la llengua dels amazics, que també rep el nom de berber, és oficial a Níger i a Mali, on hi ha els tuaregs, un poble amazic. El llibre vol fer arribar, a través dels diferents textos, la visió d'una cultura, però també d'una societat.

Aquesta cultura mil·lenària queda retratada i alhora contraposada a una societat que s'ha internacionalitzat en els darrers temps mitjançant un intens procés de canvi. Roque comenta que "la gent ha deixat les zones rurals, i això els ha permès un major contacte amb l'exterior gràcies a internet. I nosaltres hem pogut assistir a aquest canvi".
La reivindicació política i de la societat civil és, doncs, una constant d'aquest poble repartit entre diversos estats: el Marroc, l'Estat espanyol (Melilla), Algèria, Tunísia, Mauritània, Líbia, Egipte, Mali, Burkina-Faso, Níger i Nigèria.

Enllaçats per la mar

Entre ahir i avui, la Universitat de les Illes Balears du a terme a la Riera la Jornada de cultura amaziga. L'objectiu és acostar un poble que comparteix una mateixa mar. Durant el primer dia, Tassadit Yacine, de l'École des Hautes Études en Sciences Socialesde de París, ha tractat el tema de la seva lluita per sobreviure com a cultura. Per al segon dia s'ha organitzat una taula rodona amb Maria Àngels Roque, Mustafà Boul'harrack, Tassadit Yacine, Salem Zenia i amb Alexandre Miquel com a moderador. La clausura de l'acte serà a càrrec de Selman Zernia, poeta en llengua amaziga que oferirà un recital.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.