cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 20°
20°

Balears i Catalunya faran front comú a Madrid per millorar el seu finançament

Manera i Castells destaquen que la publicació de les balances fiscals serà «útil» en la negociació

El Govern de Balears i el de Catalunya cercaran una «estratègia comuna» per afrontar la negociació del finançament autonòmic amb Madrid. Així ho acordaren ahir els consellers d'Economia del Principat i de les Illes, Antoni Castells i Carles Manera, en una reunió a Barcelona.

Ambdós acordaren ahir mantenir «contactes estables» per «contrastar» les seves propostes de modificació del sistema actual. Fins i tot, el conseller balear apuntà la possibilitat de crear un «grup de treball conjunt» per «marcar una estratègia comuna en la negociació».

El català Antoni Castells, en canvi, es mostrà més prudent i, tot i indicar que hi haurà un «contacte estret» entre els dos executius i que aquests defensaran «propostes en la mateixa direcció», afirmà que encara és massa aviat per saber si aniran «junts» en cap aspecte concret de la negociació. Amb tot, destacà la importància de debatre-ho amb el conjunt de les comunitats i amb l'Estat per «fer passes decisives i fer canvis reals».

Tant Manera com Castells coincidiren en la necessitat d'abordar amb «urgència» la negociació del nou sistema de finançament. «L'actual sistema de finançament ha acabat el seu cicle i s'ha de canviar», afirmà Castells, que advertí que a Catalunya s'ha arribat a «una situació crítica». Manera recordà que el sistema actual té en compte, a l'hora de repartir els recursos, la població que tenien les Balears l'any 1999, però aquesta ha augmentat un 40%.

Tot i que no en parlaren en la reunió, els responsables d'Economia de Catalunya i les Balears coincidiren en la compareixença pública a destacar la «utilitat» que tindrà la publicacció de les balances fiscals anunciada pel Govern central en la negociació del model de finançament, i la millora en la «transparència» que suposarà.

Tot i això, Castells deixà clar que la negociació del finançament no es pot basar «exclusivament» en el dèficit fiscal, però la publicació de les balances pot evitar que es torni a qüestionar la solidaritat de Catalunya. En la mateixa línia, Carles Manera advertí que una major informació donarà més elements per negociar el sistema de finançament.

La Generalitat encarregarà ara a un grup d'experts que actualitzi les dades sobre el dèficit fiscal català que s'elaboraren l'any 2005.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.