algo de nubes
  • Màx: 18.48°
  • Mín: 13.93°
18°

Els jutjats de violència contra la dona registren més de 6.000 casos al 2007

Abans n'arribaven menys, però els tribunals els resolien amb molta més lentitud que ara

XAVIER GISPERT ZEGRÍ. Ciutat

Els jutjats de violència contra la dona registraren durant el 2007 una mica més de 6.000 assumptes penals. Una xifra que cal sumar als casos que restaven pendents de resoldre l'any anterior, uns 2.360. Tanmateix, el reforçament d'aquests jutjats amb una nova plaça s'ha fet notar durant el darrer any. Dels més de 8.000 assumptes que hi havia sobre la taula, els magistrats han tingut la capacitat de resoldre'n més de sis mil, i uns 1.500 han quedat pendents per resoldre durant el 2008. L'any passat, els jutjats de violència sobre la dona resolgueren poc més de la meitat del que han resolt enguany, prop de 3.500 casos.

Aquesta evolució en positiu es deu, en bona part, a la creació d'un segon jutjat de violència contra la dona a Palma. Però segons l'informe anual del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) també es deu a la feina de reorganització i a l'augment important de l'esforç resolutori. Tot plegat ha permès restar assumptes pendents, malgrat el significatiu augment de casos registrats.Segons aquest mateix informe del TSJIB, els diferents jutjats competents en resoldre conflictes de violència contra la dona, siguin o no exclusius, han adquirit una característica essencial comuna, ja que el desenvolupament quotidià de la seva tasca exigeix mantenir, de manera permanent, la tònica i peculiaritats corresponents a un jutjat de guàrdia. Això, malgrat que l'estructura de la seva plantilla i l'horari d'atenció al públic no faciliten aquesta funció inherent als jutjats de violència contra la dona.

Els dos únics jutjats exclusius de violència contra la dona estan ubicats a Palma i enguany han resolt més de 4.800 assumptes, una xifra semblant al nombre d'assumptes registrats. Tanmateix, en 2007 encara quedaren pendents un miler de casos pel 2008. El jutjat d'instrucció número 4 d'Eivissa és el segon jutjat de Balears que més feina ha fet en relació a la violència contra la dona, resolent més de mig miler de casos durant el 2007.

Després d'aquest, ja vindrien dos jutjats d'instrucció i de primera instància d'Inca i Manacor, que han assumit diversos centenars de casos. A l'illa de Menorca, els jutjats de Maó i de Ciutadella amb competències de violència contra la dona han resolt 152 i 126 casos respectivament, sense registrar tampoc una gran quantitat d'assumptes entrants. Respecte als assumptes civils relacionats amb la violència de gènere, cal dir que les dades no són gaire significatives. En total, a les Illes Balears, s'han registrat 419 casos, dels quals se n'han resolt més de 370 durant l'any 2007. Però encara resten pendents més de 220 assumptes judicials.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.