cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 18°
18°

La manca de comares obliga a derivar parts de l'hospital a centres de Palma

La plantilla és de 5 professionals quan la xifra òptima pel volum de feina i els torns seria d'11

86442
L'hospital ha establert un protocol de derivacions de dones embarassades.

La manca de comares ha provocat que l'hospital de Manacor hagi hagut d'enviar dones embarassades a tenir el fill a Son Llàtzer o a Son Dureta. Es tracta d'una mesura que és fruit d'un protocol de derivacions que s'ha establert precisament per la manca d'aquestes professionals que assisteixen les mares en el moment de dur un nou nadó al món. Segon ha pogut saber Diari de Balears, han estat tres les mares enviades a centres hospitalaris de Palma a causa de descoberts en els torns de comares que hi ha hagut a l'hospital de Manacor.

El problema és que la plantilla de comares de l'hospital de Manacor no arriba ni al 50 per cent. Així, per ser òptima hauria de ser d'11 professionals i actualment és de 5 comares. En qualsevol cas i a pesar d'aquesta situació, des de l'hospital el seu gerent, Francesc Marí, explica que durant els darrers 24 mesos s'han realitzat 6 torns de 12 hores en què no hi ha hagut cap comare, però sí que hi ha hagut 2 ginecòlegs de guàrdia. «Lògicament en el part sempre hi ha un ginecòleg i la comare no passa res si no hi és, encara que és recomanable que hi sigui», declara Marí.

Marí explica que per enviar una dona a parir a un centre de Ciutat se segueix el protocol que, d'entrada, «no suposa cap risc» ni per a la mare ni per al nadó. El gerent afegí que sempre es fa amb el consentiment de la mare i amb parts en els quals quedin com a mínim dotze hores perquè es produeixin. Així mateix, deixà clar que «no s'obliga mai a partir, sinó que s'hi convida després de donar les explicacions oportunes». «Quan una dona arriba aquí per parir, lògicament la veu un ginecòleg i si s'ha de derivar a Palma fins i tot es pot fer amb ambulància, en cap cas no s'improvisa i tot està controlat», assenyala el gerent.

Amb tot, les mares que fins ara han estat derivades a Palma han presentat les seves reclamacions, que l'hospital ha contestat. «Entenc que és un moment en què hi ha nervis i si et diuen que has d'anar a Palma suposa un trasbalsament, ho comprenc però sobretot vull deixar clar que ningú no corre gens de perill», declara Marí.

El gerent explica que el protocol de derivacions «sempre està en vigor» i que l'hospital «no s'atura de fer feina per trobar comares». Ara mateix està a punt de contractar dues italianes i una espanyola, però fins que no hagin arribat no vol cantar victòria perquè «de vegades han demanat ofertes en diferents llocs i finalment no vénen». De fet, la falta de comares «és un problema estructural d'àmbit estatal», declara el gerent, un problema però que pel volum de feina es més greu al centre hospitalari de Manacor i la seva comarca.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.