nubes dispersas
  • Màx: 26°
  • Mín: 23°
26°

El TC aixeca la suspensió de la llei que deixa vendre tabac als souvenirs

Els comerços turístics balears podran expendre aquest producte

El Tribunal Constitucional (TC) ha decidit aixecar la suspensió dictada sobre l'article 14.1 de la Llei de Balears 25/2006 de mesures tributàries i administratives que creava la categoria de comerç turístic.

Aquest article, que modificava la Llei de comerç illenca, assimilava legalment els comerços turístics de les Illes als hotels, hostals i establiments d'allotjament turístic a l'hora de poder vendre tabac, mitjançant la instal·lació de màquines expenedores.

La suspensió s'havia aplicat després que el ple del TC admetés a tràmit, el 6 de novembre de 2007, el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel Govern central contra la llei autonòmica. L'Advocacia de la Comunitat Autònoma demanà el 19 de desembre passat la desestimació del recurs i l'aixecament de la suspensió, perquè la mesura suposava infringir la presumpció de constitucionalitat de la norma.

A l'hora d'aixecar la suspensió, el TC assenyala en els fonaments jurídics de la resolució que «s'aprecia la limitada entitat de la mesura qüestionada», ja que la disposició només «és susceptible de ser aplicada únicament a un concret tipus d'establiment, el comerç turístic», que hauria d'aconseguir aquesta qualificació, prèviament, de la Conselleria de Comerç.

En segon lloc, es recorda que el comerç minorista de tabac és un monopoli de l'Estat, que concedeix autoritzacions administratives mitjançant el Comissionat del Mercat del Tabac, que les dóna segons les limitacions i prohibicions que estableix la legislació vigent.

Per tant, es considera que «l'eficàcia de la disposició legal impugnada no afecta els interessos generals», perquè el seu «àmbit potencial d'aplicació és relativament reduït».

Aquesta resolució, que té el vot particular del magistrat Jorge Rodríguez-Zapata, no suposa un pronunciament del TC sobre el fons de la controvèrsia, que encara ha d'arribar.

La creació de la figura de comerç turístic a la Llei de mesures tributàries i administratives de l'any 2006 va ser aprovada per unanimitat en el Parlament balear.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.