algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 20°
24°

El PSOE tindria majoria absoluta a unes autonòmiques amb els resultats del 9-M

L'extrapolació li donaria la victòria per les illes menors i enfonsaria els nacionalistes

LL. PLANAS/Q. TORRES Palma.

La històrica victòria obtinguda pels socialistes balears a les eleccions generals de diumenge passat els permetria governar a les Illes amb majoria absoluta si els resultats s'extrapolassin a uns comicis autonòmics. El PSIB-PSOE arribaria als 30 diputats necessaris, mentre que el PP quedaria amb només 27, per dos dels nacionalistes d'Unitat per les Illes.

L'electorat es comporta de manera diferent davant unes eleccions a les Corts espanyoles i unes d'autonòmiques, que a més coincideixen aquí amb les insulars i les municipals, però els resultats del 9-M permeten confirmar algunes de les tendències en el mapa polític balear.

Així, amb l'extrapolació de les dades i aplicant la llei d'Hont al repartiment dels diputats corresponents a cada illa, els socialistes fonamentarien la majoria absoluta en les seves amples victòries sobre els populars a Menorca, Eivissa i Formentera. A les Pitiüses, el PSOE llevaria al PP dos diputats, un per cada illa, i a Menorca es quedaria amb un altre, i també el de PSM-Verds, ara en el grup del Bloc.

A Mallorca, tot i que també ha baixat en vots, el PP és on millor ha aguantat l'empenta dels socialistes i mantindria els seus 16 diputats per aquesta illa. Però també aquí els socialistes fonamentarien la seva majoria absoluta per l'enfonsament del Bloc i UM, que representaria l'extrapolació amb els resultats obtinguts a les generals per les coalicions d'Unitat i Esquerra Unida-Els Verds (EU-EV). El PSOE es quedaria fins a 5 dels 7 actuals diputats per Mallorca que tenen entre el Bloc (4) i UM (3).

En qualsevol cas, els populars no obtindrien un altre pic la majoria absoluta principalment pels seus resultats a Eivissa, encara que també perdrien el seu diputat d'AIPF a Formentera en benefici dels socialistes. Uns mals resultats de la resta de partits així com es produí a les generals de diumenge passat faria que l'accentuació del bipartidisme permetés al PSOE arribar a una representació majoritària.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.