cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
28°

Balears i Múrcia tenen el percentatge més alt d'afiliats estrangers el gener

La construcció és el sector que concentra més treballadors, en especial dels extracomunitaris

E.DOMÈNECH. Palma.

Balears i Múrcia són les dues comunitats de l'Estat amb més proporció de treballadors estrangers afiliats a la seguretat social durant el mes de gener. Les Illes amb un 16,6 per cent i Múrcia just dues dècimes per damunt. Així, dels 411.101 treballadors donats d'alta a Balears, 68.335 són estrangers. Aquesta xifra s'ha incrementat un 8,9 per cent en relació al mateix període de l'any passat, segons dades del Ministeri de Treball i Afers Socials.

La construcció continua essent el sector on més treballadors immigrants hi fan feina, 19.905 persones, prop del 30 per cent del total. El sector de l'hosteleria absorbeix un 15 per cent més d'afiliats i el comerç al voltant d'un 13 per cent, amb 8.776 treballadors. La majoria d'afiliats no comunitaris, un 42,8 per cent, treballen al sector de la construcció i en segon lloc a l'hosteleria (15 per cent). Destaca també el 12,2 per cent de donats d'alta al règim de la llar.

Davant aquestes xifres, el sindicat CCOO reitera la necessitat d'un tractament integral del fenomen migratori laboral a Balears. En aquest sentit, consideren «rellevant» que un percentatge elevat dels afiliats no comunitaris pertanyi a la construcció. Un sector que «necessita una reorientació i que, amb tota seguretat, tindrà costos de transició en matèria d'ocupació», assenyalen des de la central en un comunicat.

Pel que fa als treballadors de països de la Unió Europea afiliats al règim general, el 20,1 per cent es troba al sector de l'hosteleria, el 18,3 per cent en la construcció i el 16,4 per cent en activitats immobiliàries. La xifra de treballadors no comunitaris, 40.203, supera la dels europeus, 28.132. Entre els primers, la nacionalitat amb més afiliats és la marroquina, que representa un 11,8 per cent, i just darrere l'equatoriana, amb un 10,8 per cent. Colombians i argentins se situen entre els 4.000 i els 4.500 afiliats.

Entre els que pertanyen a la UE, destaca la xifra de treballadors alemanys un 11,7 per cent (7.988 persones). Per darrere, es troben el Regne Unit amb 4.148 afiliats i amb 3.952 persones, Itàlia. Segons el sexe, el 62,2 per cent del total d'afiliats estrangers a Balears són homes i el 37,8 dones. En els no comunitaris, hi predominen els homes que representen el 64,3 per cent, mentre en el cas dels afiliats comunitaris el percentatge davalla fins al 59,1 per cent.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.