cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 18°
18°

El Govern compra a Montevideo trenta cartes de Joan Torrandell

La correspondència permetrà conèixer l'obra del periodista i literat

ANTONI MATEU. Palma.

La Direcció General d'Acció Exterior formalitzà ahir a Montevideo la compra d'un conjunt d'una trentena de cartes escrites durant els anys vint i trenta del segle passat pel periodista, novel·lista i dramaturg Joan Torrandell Escalas (Palma, 1869 - Buenos Aires, 1937) a l'intel·lectual uruguaià Víctor Pérez Petit. Amb aquesta adquisició, realitzada per 1.800 euros a El Galeón, una llibreria de vell de la capital d'Uruguai, el Govern vol aprofundir en el coneixement del pensament i l'obra d'aquest autor, que fins ara ha estat poc estudiat. Torrandell exercí la seva tasca periodística en diferents diaris de Mallorca, Barcelona, Montevideo i Buenos Aires. El 1898 fou nomenat director de La Última Hora. Més endavant fou redactor de La Almudaina; fundador i director de Nova Palma, Fígaro, La Veu de Mallorca i La Ciudad, i director de La Roqueta. A Barcelona fou redactor en cap de La Veu de Catalunya, i fou fundador i director de la revista La Cataluña. A Montevideo, dirigí i fundà El Correo de Cataluña i, a Buenos Aires, fou redactor d'El Hogar i La Nación.

Torrandell atorgava al periodisme fet en català un paper normalitzador de l'ús de la llengua i que contribuïa al reconeixement social de la cultura catalana. Així, el 1906, amb motiu de la celebració del Primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana, l'autor va llegir una breu conferència titulada Transcendència del periodisme per a la propaganda i consolidació del renaixement i restauració de la nostra llengua. En narrativa destaquen dues obres seves: El Picaflor i Cuadros Montevideanos, que és un recull de relats que descriuen els costums de la societat uruguaiana de l'època. Pel que fa a teatre, Torrandell estrenà obres com La ley y el amor i Currita Albornoz.

El seu pensament s'inscriu dins els corrents regionalistes de principis de s. XX, que reivindiquen una Espanya plural, en què la cultura i la llengua castellanes no hi són predominants. «Hem tingut constància de l'existència d'aquestes cartes gràcies a les informacions d'una de les seves nétes, Beatriz Torrandell», assegurà ahir des de Montevideo Jordi Bayona, director general d'Acció Exterior, que forma part d'una delegació balear que aquests dies recorre els centres balears de l'Argentina i l'Uruguai.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.