Els representants dels metges que treballen a les Balears han denunciat «la fuga massiva d'especialistes» a altres comunitats autònomes i a l'estranger. Així ho confirma el secretari general del Sindicat Mèdic Lliure de Balears (SMLB), Isidre Torres, que assegurà que «si el Govern no posa en marxa vertaderes polítiques de fidelització, els metges continuaran anant-se'n per la pèrdua de poder adquisitiu experimentada en els darrers tres anys. En aquest període han passat de ser uns dels millors retribuïts de l'Estat als cinquens per la coa».
Però el problema no és tan sols econòmic, ja que «la càrrega assistencial que suporten és massa elevada i arriba a cremar el professional, que no es veu reconegut», afirmà Torres.
I posà un exemple clar del perquè els especialistes «fugen» de la Comunitat: «a Balears un metge especialista cobra a menys de 18 euros l'hora de guàrdia dels festius, com va passar el passat dia 6 de gener, el dia de Reis, mentre que en una comunitat com Múrcia l'hora de guàrdia d'aquest dia es cobrà a 60 euros». Torres afirmà que la «fuga» ja s'està notant als diferents centres sanitaris públics de Balears.
A l'Hospital de Manacor fa mesos que no tenen hematòleg, i en pocs dies en perdrà dos cirurgians, i també hi manquen traumatòlegs i anestesistes.
A Can Misses (Eivissa) la situació encara és pitjor. Segons denuncià el secretari general de l'SMLB, la manca d'especialistes en ginecologia al centre ha provocat que algun professional hagi fet 70 hores setmanals de guàrdia, la qual cosa demostra, a parer del representant sindical, «la mala situació que estan patint els especialistes d'aquest centre».
Així, aquesta situació és més preocupant encara a les illes menors com Eivissa, Menorca i Formentera, on la doble i triple insularitat provoquen que sigui molt difícil mantenir els professionals sanitaris durant molt d'anys si no estan satisfets, ja que en altres comunitats i a l'estranger «cobren més, fan menys hores i estan molt més ben tractats per l'Administració», indicà Isidre Torres.
L'opinió és compartida pel president del Col·legi de Metges de les Illes Balears (COMIB), Joan Gual, que assegurà que «els metges balears estan cobrant per sota de la mitjana estatal i molt per davall dels seus homòlegs europeus». Gual coincidí que «s'han de cercar noves fórmules de fidelització dels facultatius, que passen sens dubte pel tema econòmic, però que també han d'incloure temes com uns horaris adequats i unes condicions laborals millors, perquè es puguin dedicar més hores a la formació contínua, a la docència i a la recerca». Però Gual afirmà que «es desconeix si manquen o no especialistes a les Illes». Des del seu punt de vista, el que primer hauria de fer l'Administració és un estudi per constatar «quants d'especialistes necessitam i quin és el dèficit».
Per la seva banda, des de l'Ib-Salut rebutjaren fer cap tipus de declaració sobre aquest tema.