algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
19°

El Govern descarta que arribi a l'illa aire contaminat del continent

La qualitat de l'aire del Port es veu alterada per cotxes i vaixells

L'aire del Port de Sóller té una excel·lent qualitat i els seus elements contaminants molt per sota dels nivells de seguretat exigits per la normativa. Aquest seria el principal resultat de les proves sobre la qualitat de l'aire realitzades durant els darrers tres mesos, mitjançant un laboratori mòbil dotat amb sistemes automàtics de mesuratgeó i enregistrament, per iniciativa de l'Oficina del Canvi Climàtic del Govern Balear.

Segons explicà ahir en roda de premsa la directora general del Canvi Climàtic, Magdalena Estrany, «aquest és el primer cop que es prenen mesures d'aquest tipus a la serra de Tramuntana, amb l'objectiu inicial d'esbrinar si a la costa de ponent de Mallorca arriba la contaminació provinent de les indústries petroquímiques de Tarragona i de ceràmiques de Castelló. Aquesta avaluació de possibles episodis de contaminació a llarga distància ha donat resultats totalment negatius». Els altres objectius eren avaluar la qualitat de l'aire al Port, per establir objectius amb vista a l'Agenda Local 21.

Els contaminants mesurats des del passat dia 12 de setembre han estat els diòxids de sofre i nitrogen, el monòxid de carboni, l'ozó i les partícules en suspensió inferiors a 10 micres i el benzè. Durant les proves s'han observat una sèrie de dades prou reveladores: encara que els valors estan tots per davall els límits i la qualitat de l'aire del Port es pot considerar «bona», existeixen unes pronunciades puntes d'augment dels diòxids de nitrogen i sofre i de benzè, que precisament coincideixen amb l'increment de trànsit de vehicles i la posada en marxa de les embarcacions de la badia.

Pel que fa a la presència de partícules en suspensió a l'aire, durant 12 dies del total de termini de temps avaluats es va comprovar que sí se superaren els valors límit de protecció per a la salut humana, encara que els tècnics remarcaren que aquesta dada no és preocupant perquè es tracta de partícules «d'origen natural» generades per l'aerosol marí (saladina), la resuspensió de sòls per determinades situacions atmosfèriques i a tres «episodis africans», o sigui calitges carregades de pols a causa de l'arribada d'aire saharià.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.