algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
20°

El Govern atura 16 urbanitzacions però encara no impulsa la llei de

El projecte legislatiu, que preveu la seva desclassificació, queda pendent d'aprovació

El Consell de Govern aprovà ahir el decret llei de mesures cautelars que suspèn els projectes urbanitzadors en un total de 16 zones de Mallorca i Eivissa, considerades d'especial valor ambiental. Es tracta d'una primera passa per a la seva protecció, encara que l'Executiu ajornà un altre pic l'aprovació del projecte de llei que, entre altres mesures, ha de permetre la seva reclassificació definitiva. En qualsevol cas, la suspensió cautelar, que afecta un total de 1.516'68 hectàrees, serà vigent fins que no entri en vigor la llei.

El decret, que haurà de ser ratificat per una votació favorable del Parlament en el termini d'un mes, suspèn l'execució de plans parcials o projectes d'urbanització, i la concessió o execució de llicències d'edificació en 10 zones de Mallorca (cala Blanca, Monport, cala Marçal, Son Real, Alcanada, cala Regana, Can Vairet, Muleta, el Vilar i cala Carbó); i quatre d'Eivissa (Roca Llisa, cala d'Hort, punta de Sa Pedrera i Benirràs).

La fórmula de protecció definitiva per a aquests indrets que es preveu en el projecte de llei, encara pendent d'aprovació, és la seva reclassificació amb la modificació de la Llei d'Espais Naturals (LEN). Així, les zones quedaran incloses en ampliacions i creacions d'àrees naturals d'especial interès (ANEI) i àrees rurals d'interès paisatgístic (ARIP). Quant a les zones humides de les Fontanelles (Palma) i les Feixes (Eivissa), el decret suspèn la vigència dels planejaments urbanístics prevists com també les llicències atorgades, fins que no es pugui estudiar el trasllat de l'edificabilitat programada per mitjà del pla de reconversió de la Platja de Palma, en el cas de les Fontanelles, i del Pla General de Vila, per a les Feixes. Tot i que el decret indica que s'ha de garantir la preservació dels dos aiguamolls, la protecció total no podrà quedar garantida amb la llei de la mateixa manera que les anteriors.

Finalment, la protecció de dues finques limítrofes amb els terrenys on es construeix el solar de Son Espases, no s'ha inclòs al decret i es pretén fer-la efectiva per mitjà del projecte de llei. De fet, el conseller d'Ordenació del Territori, Gabriel Vicens, afirmà que la sol·licitud d'un informe a la Conselleria de Medi Ambient perquè autoritzi la declaració d'utilititat pública i sanitària per a les dues finques, és ara l'impediment per iniciar la tramitació de la llei.

En qualsevol cas, el decret de mesures cautelars inclou també la suspensió dels procediments aprovats per l'anterior Govern del PP que permetien la construcció d'habitatges unifamiliars als ANEI d'Eivissa i de Formentera, fins que els respectius consells insulars no fixin uns paràmetres d'edificació en aquestes àrees per a la seva preservació. De la mateixa manera, actuant contra una disposició de l'Executiu anterior aprovada a través d'una llei d'acompanyament dels pressuposts, se suspenen els procediments per atorgar llicències excepcionals a instal·lacions de temporada al litoral (xibius).

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.