cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 13°
17°

El creixement econòmic balear s'alenteix i al 2008 es preveu inferior a enguany

Com el Centre de Recerca Econòmica, la Cambra anuncia un canvi en el model

L'economia balear està moderant els seus ritmes de creixement. Així ho demostra el fet que en el tercer trimestre -el de més activitat a les Illes- el PIB s'hagi quedat en el 2,7 per cent, com l'anterior i una dècima per davall del primer de l'any, segons les dades del Centre de Recerca Econòmica (CRE), depenent de la UIB i Sa Nostra. Per aquest motiu, el CRE preveu tancar l'any amb un augment del PIB balear entre una i dues dècimes per davall de la previsió inicial que el situava en el 2,7 per cent. «Si les coses segueixen com ara, en el 2008 el creixement podria ser encara inferior al d'enguany», afirmà el director de l'ens, Antoni Riera. Una previsió motivada per l'observació de diferents aspectes, la pròpia dinàmica de l'economia balear, l'evolució econòmica internacional i els senyals d'esgotament del mercat laboral illenc.

La presentació de l'informe de conjuntura del CRE coincidí amb el de la Cambra de Comerç. La institució cameral aportà una visió més optimista de l'actual situació econòmica, amb un creixement del 2,9 per cent per a aquest darrer trimestre, similar als anteriors. Pel seu president, Joan Gual de Torrella, les dades reflecteixen «un canvi del patró financer especulador cap als valors convencionals». En aquest sentit, considera que hi haurà una modificació i anirem cap a un «model d'economia productiva que permetrà mantenir el nostre nivell de renda». En tot cas, les anàlisis de les dues institucions coincideixen en diversos punts. El primer d'ells, la «favorable» evolució de la temporada turística, que ha mantingut el dinamisme del sector serveis. Ambdós reflecteixen també la menor activitat que registra la construcció. «Creix encara de forma robusta, però amb una tendència clara a la moderació», assenyalà Riera.

En les seves diferents quantificacions la Cambra situa el creixement dels serveis en el 3 per cent, per sobre la construcció amb un 2,9 per cent en aquest darrer trimestre. En canvi, el CRE encara posa per davall els serveis amb un 2,8 per cent, davant el 2,9 de la construcció. El Centre de Recerca Econòmica considera que en l'evolució de la indústria persisteix «l'atonia» i li assigna un creixent de l'1,5 per cent.

Per la seva banda, la Cambra creu que no s'arriba a consolidar i que no «sembla que pugui compensar el reajustament de la construcció i amortiguar el seu menor creixement». L'altra gran punt d'interès en els informes econòmics és el consum. La directora d'Estudis de la Cambra, Catalina Barceló, afirmà que no s'aprecien encara símptomes d'alentiment i que el Banc Central Europeu ha confirmat que en els propers sis mesos no apujarà els tipus d'interès, el que mantindrà les hipoteques en el mateix nivell. Per altra banda, Gual de Torrella destaca que es manté la inversió en béns d'equip a les empreses, el que indica que hi ha capacitat d'invertir amb projecció de futur.

No obstant, el director del CRE assegura que «les famílies de les Illes consumeixen cada vegada menys» i que aquesta situació continuarà amb la pujada dels preus dels aliments i dels productes energètics, conseqüència de l'alça del petroli. Així, atribueix el manteniment dels nivells de consum a la demanda dels no residents. Riera també apunta a una «pèrdua d'embranzida» de la inversió. En els darrers tres mesos ha augmentat un 2,7 per cent interanual, dues dècimes menys que el trimestre anterior, per l'augment del cost de l'ús del capital.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.