nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
14°

El XXI Seminari Blanquerna arranca amb l'exposició de Michael Keating

L'especialista parlà del procés d'independència d'Escòcia i dels problemes que comporta

Un any més, i amb aquest ja en són 21, té lloc el Seminari Blanquerna. El lloc triat enguany per dur a terme totes les activitats programades aquest cap de setmana és la Platja de Muro, on prop de 140 persones assistiran a les conferències dedicades a «Europa i la Mediterrània, Països Catalans i Mallorca, els reptes de futur».L'encarregat d'iniciar les sessions d'enguany ha estat Michael Keating, professor del Departament de Ciències Polítiques i Socials de l'Institut Universitari Europeu de Florència. L'especialista parlà més d'una hora del procés d'independència d'Escòcia.

Abans d'arribar a l'actualitat, Keating oferí un repàs de la situació del Regne Unit. «Una cosa curiosa del Regne Unit és que ningú no nega el fet que és una unió de quatre nacions, per la qual cosa no hi ha un sentiment de nacionalisme entorn de l'Estat», afirmà el professor. Amb això, Keating volgué precisar que els ciutadans del Regne Unit tenen el sentiment de nacionalisme cap a cada una de les quatre nacions que formen l'Estat, però no cap al conjunt que forma el Regne Unit.Michael Keating manifestà ahir que «en aquests moments la idea d'independència per a Escòcia ha passat de ser una utopia a poder convertir-se en una realitat». Enguany hi ha hagut eleccions a Escòcia en les quals els nacionalistes han aconseguit pujar al Govern; tot i que sigui en minoria; a Gal·les governen els laboristes amb els nacionalistes i a Irlanda governen tots els partits. Així, «ens trobam que a les tres nacions minoritàries hi governen els nacionalistes. A partir d'aquí, entram en un període d'exploració sobre el possible futur de la nació d'Escòcia».

Tot i aquesta passa endavant cap a la independència, Keating es mostrà pessimista, ja que segons explicà «perquè Escòcia s'adapti i s'integri bé en la xarxa internacional, s'ha de treballar molt en la construcció social de la nació».D'aquesta manera, Keating posà fi a la seva intervenció, que inaugurà ahir la 21a edició de les jornades Blanquerna. A partir de les 10.00 hores d'avui s'oferirà una conferència sobre les perspectives de futur dels Països Catalans i es realitzarà un anàlisi del passat recent. La cloenda de les sessions d'enguany serà demà, amb un dinar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.