algo de nubes
  • Màx: 20.14°
  • Mín: 13.46°
19°

Les Balears són a la coa de l'Estat en despesa pública per habitant

Extremadura, amb una població igual a la illenca, hi dedica gairebé el doble

QUIM TORRES. Palma.
Les Illes Balears són, juntament amb el País Valencià, les comunitats autònomes que menys despesa pública dediquen per habitant durant l'any 2007. L'Administració autonòmica de l'arxipièlag gasta enguany 2.849'24 euros per cada ciutadà, mentre que la valenciana en destina 2.677'20 i se situa a la cua de l'Estat.

Així ho posa de manifest l'estudi publicat per l'Institut d'Estudis Fiscals, dependent del Ministeri d'Economia, que analitza de manera comparada els pressuposts de les comunitats autònomes per a l'exercici 2007.

Segons aquest informe, les xifres de Balears i el País Valencià són, respectivament, un 19'2% i un 24% inferiors a la mitjana de despesa pública per càpita de l'Estat. En canvi, Navarra, que és la comunitat que té més pressupost per habitant de l'Estat, gasta un 82'9% més que la mitjana i, amb 6.447'27 euros per persona, gairebé triplica el pressupost per càpita de les Illes Balears.

La situació de Navarra s'explica pel règim de finançament propi de què disposa aquesta comunitat. Però entre les comunitats amb règim de finançament comú també es produeixen diferències notables. Tant és així que una regió similar a Balears en nombre d'habitants, com és Extremadura, gairebé la duplica en pressupost per càpita. Aquesta comunitat se situa darrere de Navarra en pressupost per càpita i gasta enguany 4.206'71 euros per habitant, un 28'2% per sobre de la mitjana estatal.

Si el règim foral explica el cas de Navarra, les raons que justifiquen la posició d'Extremadura s'han de cercar en les polítiques de la Unió Europea, però també pel disseny del Sistema de Finançament Autonòmic, que inclou criteris discrecionals, aliens a variables objectives de distribució territorial, que limiten l'objectiu d'equitat en la distribució territorial del finançament.

Balears, a més de situar-se a la cua en finançament per càpita, és una de les comunitats més austeres i se situa entre les que menys incrementen la despesa no financera respecte a l'exercici anterior.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.