algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
10°

Catorze acords recollits al Pacte dependran del Govern de Madrid

Antich admet la dificultat de complir-los sense que hi hagi el PSOE

El compliment de bona part del Pacte de governabilitat signat entre el PSIB, UM i el Bloc per desenvolupar durant aquesta legislatura dependrà de la implicació decidida del govern de l'Estat, ara en mans dels socialistes però amb les eleccions generals en un horitzó no més llunyà que el març de 2008.

El futur president del Govern, Francesc Antich, ja ha admès la dificultat de fer complir gran part de l'acord si no és el PSOE qui governa a Madrid, especialment pel record dels enfrontaments amb l'Executiu d'Aznar entre 1999 i 2003.

Catorze dels punts recollits en l'anomenat «Acord per a l'Estabilitat Política i el Futur Sostenible de les Illes Balears» impliquen aquesta intervenció de l'Estat. La majoria d'aquests acords es refereixen al desplegament jurídic i legislatiu del nou Estatut d'Autonomia, una de les prioritats fixades en el nou Pacte.

Sobre això, el nou Govern autonòmic haurà de negociar amb Madrid, entre d'altres qüestions, la creació de l'Agència Tributària de les Illes Balears, redactar la Llei de Règim Especial Balear, el traspàs de les noves competències a través de comissions mixtes, la signatura dels convenis prevists per al finançament d'infraestructures, o la participació de les institucions illenques en la gestió aeroportuària.

Quant al finançament les forces que han signat el pacte també s'han compromès a defensar en el nou sistema autòmic que se superi el greuge que històricament han patit les Illes, així com a modificar la Llei de finançament dels consells insulars perquè tinguin assignades les inversions estatals que són de la seva competència.

L'acord per al canvi polític a Balears també preveu actuacions concretes a les Illes del Govern de l'Estat, com la inversió de 40 milions d'euros per part del Ministeri de Medi Ambient per a l'adquisició de terrenys i millores en el litoral, o d'altres ja prevists, com la signatura i desenvolupament immediat del conveni viari entre l'Estat i els consells insulars o la reconversió de la Platja de Palma.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.