muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
16°

Nervis durant el primer dia de la selectivitat

La cursa cap a la Universitat començà ahir amb les proves de català i castellà

81890
El jovent repassava els temaris de català i de castellà, les proves d'ahir. | JAUME MOREY.

Molts de nervis i repassades de lliçó a darrera hora. Així era com es trobaven els alumnes que es presentaren ahir al primer dia de les proves de selectivitat, quan faltaven cinc minuts per a les onze del matí. Els passadissos de l'edifici Gaspar Melchor de Jovellanos del campus de la UIB eren plens de joves asseguts en terra, que esperaven per poder entrar a les aules on s'havien d'examinar. A les onze en punt, finalment, els examinadors obriren les portes. Era el moment de l'examen de llengua i literatura catalanes. Aquest era el segon dels exàmens que hi ha prevists per als tres dies consecutius que duren les proves de selectivitat per poder accedir a la Universitat. «Quin alè que he fet! "comentava un jove de l'institut d'Esporles", quan he girat el full d'examen i he vist que el text que havíem de comentar era un poema del llibre Estimada Marta de Miquel Martí i Pol, m'he alegrat molt, perquè ja l'havíem vist a classe. La veritat és que no ha estat gaire difícil. Una altra de les preguntes era el concepte de «normativització lingüística» i «literatura catalana a Mallorca en la primera meitat del segle XX».

Al migdia, els joves que fa quinze dies que han acabat les classes de segon de batxillerat, tingueren temps de relaxar-se als jardins del campus, estudiar i familiaritzar-se amb el nou entorn que, si la cosa va bé i passen les proves, els acollirà durant el curs següent. «Al capvespre toca filosofia o història d'Espanya. Aquestes proves són més difícils», comentava Pau Roldán, un jove de Palma, mentre dinava amb els seus companys de classe compartint un plat que cada un d'ells havia portat de casa seva. «Tanmateix no em crec que tu hi estiguis gaire, nerviós! "li deia, escometent-lo, Gina Quatrecases, una companya de classe que també s'examaniva". Aquest sempre està ben tranquil, estudia poc i sempre és el que treu més bona nota de tota la classe!».

«Posar-se nerviós, no s'ho paga. Si estudies i saps la lliçó, no fa falta que t'hi posis. Si no estudies, saps que suspendràs. La pardalada és que estudiïs i no t'ho sàpigues. En aquest cas sí que ho paga, posar-se nerviós!». Per combatre els nervis, cadascú empra els seus propis remeis. «Saps què he fet "contava Rosa Serra, una estudiant de l'institut Josep Sureda i Blanes, de Son Gotleu" quan m'he aixecat? Idò he pres una valeriana i, com que na Cirer va regalar una targeta d'inscripció a les instal·lacions esportives municipals durant la campanya, he anat a nedar a la piscina municipal de s'Estel. Així, he arribat als exàmens ben tranquil·litzada!». Amb el que han d'anar més amb compte, els 136 professors encarregats de vigilar els 2.550 alumnes que s'examinen a les Balears, és amb la possible intenció de copiar amb l'ús de noves tecnologies.

A una alumna, la trobaren que copiava fent ús d'uns auriculars enganxats a un telefon mòbil, en el primer examen de les proves a les nou del matí. Els professors obligaren a aquesta al·lota a sortir de l'aula, i ara no podrà examinar-se fins a setembre. El secretari tècnic d'Accés a la UIB, Joan Stela, reconegué que «el focus principal d'atenció per als vigilants són les noves tecnologies, i per això han prohibit als alumnes entrar qualsevol aparell electrònic a les aules». Dia 28 es faran públics els resultats. Qui hagi suspès o vulgui millorar la nota es podrà tornar a presentar per setembre.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.