algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
16°

Aina Calvo: «Mai he tengut mala relació amb Nadal perquè mai he tengut relació amb ell»

La batlessa de Palma creu en l'estabilitat del seu govern i diu que el parc de les vies serà immediat

84996
La nova batlessa de Palma. Aina Calvo.

La nova batlessa de Palma, la socialista Aina Calvo (Palma, 1969), no cerca el titular ni planteja el gran projecte que acapari totes les mirades. Vol canviar la ciutat, però amb calma. Sap que no ho tendrà fàcil, que el pacte vol diàleg, i sembla estar disposada a convertir-lo en la seva principal arma.

-Quina serà la vostra primera mesura?
-Odii aquesta pregunta (riu) perquè se'm fa difícil... Hi ha coses on el gest és immediat. S'ha de fer el passeig de Jacint Verdaguer, hem d'elaborar de manera immediata un pla de xoc de neteja, però no ho podrem fer la setmana que ve perquè primer hem de constituir govern.

-No hi haurà retirada de les tropes d'Iraq?
-Hi ha molts projectes importants, però no són fites comparables.

-En el vostre discurs vos referíeu a una Palma diversa i complexa, però el vostre equip també ho és.
-Sí, però no tenc sensació d'espant. Tenc sensació de vertigen i de responsabilitat. Hem fet un acord de govern ambiciós i hem de ser capaços de complir-lo. Aquesta és la responsabilitat.

-Intentareu que Miquel Nadal reconsideri la seva incorporació a l'equip de govern? Intentareu millorar la vostra relació?
-Mai no hi he tengut una mala relació, mai, perquè mai no he tengut una relació amb el senyor Nadal. Per tant, no l'he poguda tenir ni bona ni dolenta. La seva decisió és personal, absolutament respectable, i té totes les garanties de la coresponsabilitat des del moment que UM s'incorpora al govern. Això és el més important.

-Pot ser un element d'inestabilitat?
-En aquests moments no perquè sé que s'actua des de la coresponsabilitat de govern. El senyor Nadal ha firmat l'acord.

-Pot ser un govern amb dos 'gallets'?
-Amb una batlessa.
-Fageda tenia un Rodríguez, Cirer un De Santos, i vós?
-Un equip de feina.
-Parlàreu de l'esperit de la transició, de tornar Palma als ciutadans. Ha estat 16 anys segrestada?
-Ha estat oblidada. La ciutadania ha de ser una aliada més de la gestió municipal. Tots hem enyorat més capacitat de diàleg, de participació i de valorar la discrepància.

-I els ciutadans, en què notaran el canvi?
-Hem de ser capaços de fer-ho notar en la vida quotidiana, en els valors, en la proximitat, en l'espai físic... la millora de la vida dels barris és fonamental i hem de reconduir, com abans millor, aquesta sensació d'abandonament. No es tracta tant d'inaugurar com del fet que les petites coses funcionin.

-El govern de les petites coses?
-No m'importaria que aquest fos el govern de les petites grans coses, però també ha d'aspirar a l'excel·lència. Hem de ser capaços d'afrontar bé projectes importants. Per començar, hauríem de ser capaços de dissenyar un model de ciutat.

-Sentit comú i no cops d'efecte. Però voleu revisar façana marítima, palau de congressos i pla general. Amb quins criteris?
-Hem defensat la major dotació d'espais públics i verds, i quan parlam de la façana marítima ho feim des d'aquesta òptica. El palau té una licitació i tots volem un palau de congressos. Volem veure com està i si hi ha possibilitat de revisar-lo, però amb prudència perquè sabem que això ho feim amb els doblers de tots.

-Gesa serà un edifici emblemàtic i útil?
-L'acord és que sigui un edifici protegit i tengui un ús públic.

-S'hauran de pagar indemnitzacions.
-L'oportunitat històrica és que ens podem seure. Iniciarem la negociació en el cas de Gesa o de la façana marítima i arribarem on el marc jurídic o el finançament ho permetin, però amb la garantia que tot s'explicarà i que darrere no hi ha cap altre interès que no sigui guanyar espai per als ciutadans.

-Vicenç Grande farà torres devora...
-No (silenci). No (silenci). Ho hem dit. Ho hem repetit. Ho hem acordat.

-Vos comprometéreu a fer un exercici eficaç i rigorós de la disciplina urbanística. Això vol dir fora desmesures, fora parcel·lacions il·legals?
-Com a criteri afecta totes les mesures que tenen a veure amb el planejament. Torres d'en Grande? No. Urbanitzacions il·legals fetes fa vint anys? Haurem de veure com feim un projecte de reconducció, perquè desmantellar seria un exercici d'irresponsabilitat.

-Palma ha de créixer per Son Espases?
-Ha de créixer. Son Espases depèn de Govern i Consell, però no és tolerable que no tenguem hospital quatre anys més.

-Com ha de créixer?
-De manera diferent. Apostam per una ciutat de densitat urbana mitjana, parlam d'esponjament, de rehabilitació... I si hi ha d'haver creixements, que n'hi haurà perquè la ciutat no es paralitza, han de beneficiar el conjunt.

-Fareu més metro?
-En principi no. La tuneladora són molts milions i som més partidaris del traçat en superfície, també per les dimensions de la ciutat.

-Fareu un tramvia a la badia. I dins Ciutat?
-Teníem l'opció de la badia i la de l'anell de Palma. Aquesta legislatura farem el de la badia.

-L'acabareu o passarà com amb el Pacte?
-La voluntat és fer i acabar fins allà on es pugui, i esper que d'aquí a quatre anys no estiguem parlant del tramvia sinó colcats al tramvia.

-Eliminareu els símbols franquistes?
-Hem parlat de recuperar la toponímia i s'ha de revisar, però respectant els béns patrimonials de la ciutat perquè formen part de la nostra història.

-L'Ajuntament parlarà català?
-Complirà amb la Llei de normalització. Hi ha regidors que parlen castellà i no passa res.

-Tot serà més fàcil si hi ha pacte al Govern i al Consell?
-El projecte de Ciutat està més en sintonia amb un Govern de progrés, que defensi un futur sostenible. Res m'agradaria més que això fos així.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.