algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

La Guàrdia Civil duia més d'un any rere Barber Pons, el gran narco de l'haixix

Segons la Benemèrita, el detingut és una 'rara avis' en el món de la droga, molt intel·ligent

57828
Barber Pons, a l'esquerra, al costat del seu soci eivissenc Antoni Tur.

Cau la nit. La temperatura exterior és agradable i la mar està en calma. A 3,5 milles es veu Cala Galdana. «Bon vespre, senyor Albert Barber Pons. Queda detingut per tràfic de drogues». Són les 20.15 hores de dimecres. Dos tinents i dos agents antidroga de la Guàrdia Civil acaben d'abordar eCap Horn, que navega amb 3.780 quilos d'haixix per aigües menorquines. Un helicòpter sobrevola aquestes coordenades, expectant, i una patrullera es manté a pocs metres, llesta per actuar. L'al·ludit, tot i l'espectacular assalt, no perd la compostura. És Barber Pons, el Caballero, el major contrabandista de Balears. Abaixa el cap, estén els braços i accepta humil la seva derrota. El gest dura només uns segons, aviat es recupera: «Vos pos un cubata?».

El cap de l'haixix és una rara avis en el panorama actual de narcotraficants. Un expert en la lluita antidroga ho explicava ahir d'aquesta manera: «Barber Pons és un altre món: és intel·ligent i és el millor, el número u. Gairebé mai comet errors i el més curiós és que és un cavaller, tot un senyor. Ens estima molt, encara que sembli difícil de creure. És un vell contrabandista abocat al tràfic d'haixix i mai no tocarà l'heroïna ni la cocaïna. Ho troba una mica brut, perquè ell té un codi moral molt estricte». En realitat, hi ha una espècie d'admiració cap a la figura deCaballero: «Investigar-lo és un plaer i alhora un suplici, perquè posa el llistó molt alt. Hem anat més d'un any darrere d'ell, sabíem més de la seva vida que ell mateix», fa broma un dels efectius que va participar en l'operació Musenyes.

Va néixer fa seixanta anys a Maó i tota la seva vida s'ha dedicat al mateix, és a dir, a traficar. Primer amb el tabac, quan encara era un bon negoci, i després amb l'haixix. A finals de la dècada dels noranta va desembarcar 2.600 quilos de 'xocolata' a la seva illa natal i polvoritzà tots els rècords de partides anteriors. El caçaren i complí condemna al presó. Anys després, ja al carrer, va continuar ampliant la seva llegenda. Aconseguí un altre desembarcament espectacular i finalment fou capturat, de nou. Feia alguns anys que era lliure i els investigadors tenien la certesa absoluta que es mantenia allà, a l'ombra, maquinant la seva pròxima operació.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.