JOAN SAMPOL. Escorca.
En el marc del conveni de col·laboració entre el Consell de Mallorca i el Santuari de Lluc per desenvolupar la ruta de pedra en sec i per dur a terme actuacions de restauració, conservació i gestió del medi natural a la finca de ca s'Amitger, el Consell de Mallorca es comprometé a redactar el projecte i a executar les obres de restauració del molí hidràulic de Lluc.
Una vegada conclosos els treballs de restauració, el Consell gestionarà aquest espai i n'elaborarà un programa de visites públiques.
El conseller executiu del Departament de Medi Ambient i Natura del Consell de Mallorca, Miquel Àngel Borràs, explicà que «serà una tasca molt costosa per l'estat en què es troba el molí, però, una vegada rehabilitat, el posarem en funcionament perquè la gent el pugui veure en marxa». També assenyalà que hi ha tres anys de feina al molí i que disposen d'un pressupost de 64.000 euros.
El molí hidràulic de Lluc està ubicat a la vall de Josafat, molt propera al santuari i a la vorera del camí que des de Son Amer arriba fins a Lluc. El molí tenia un doble ús, per una banda era utilitzat per a moldre gra com a molí fariner, i per l'altra servia per serrar troncs com a serradora. Es proveïa d'aigua de la font del Puig Ferrer, de la font Seuca i de l'aigua que baixa des de Comafreda. Aquest element motor, després de passar pel molí, era utilitzat per regar els horts del monestir, localitzats on actualment s'ubica el Jardí Botànic de Lluc.
La primera referència documental sobre el molí de Lluc data de maig de 1302, en un document en el qual el comanador del temple dóna el consentiment per a la construcció d'un molí a l'alqueria de Lluc. Tant el molí fariner com la serradora deixaren de funcionar l'any 1960, segurament perquè, gràcies a les millores efectuades al llarg de les darreres dècades del segle XX a la carretera d'accés a Lluc des de Caimari, es va facilitar el transport dels productes que produïa el molí i que, segurament, el seu cost era inferior a la despesa que suposava mantenir no tan sols el molí i el seu mecanisme, sinó també tot el conjunt de síquies que formen el sistema hidràulic del molí de Lluc.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.