El conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol, rebutjà ahir introduir nous criteris d'escolarització per distribuir d'una manera més equitativa l'alumnat nouvingut entre els centres educatius. En concret, Fiol assegurà que «seria una equivocació planificar el percentatge d'immigrants que ha de tenir cada escola» i insistí que «nosaltres estam a favor de la llibertat d'elecció de centre».
Fiol es manifestà així després de presentar el I Congrés Internacional d'Educació a la Mediterrània amb la consellera d'Immigració i Cooperació del Govern, Encarnación Pastor, i després que la Conselleria que regeix fixàs el criteri alfabètic que s'aplicarà en l'escolarització d'alumnes en cas d'empat a punts.
El fet és que segons ha assenyalat el Defensor del Poble en diverses ocasions, la major part de l'alumnat estranger està concentrat a les escoles públiques. A més, els criteris actuals d'escolarització dificulten l'accés dels nouvinguts als centres docents més sol·licitats en igualtat de condicions que els ciutadans arrelats a les Balears, que obtenen més punts per antiguitat.
Així i tot, en referència als criteris que existeixen actualment, Fiol admeté que «sempre hi ha d'haver una mínima planificació» i recordà que en l'actualitat es reserven 3 places per curs a alumnes amb necessitats educatives especials en lloc de les 2 places que s'oferien fins l'any passat.
D'altra banda, el cap de servei d'Escolarització de la Conselleria d'Educació, Sebastià Barceló Carmona, informà ahir que el criteri alfabètic d'escolarització donarà prioritat als alumnes que tenguin com a lletres inicials del primer llinatge «Dm». A continuació, els alumnes més afavorits seran els que tenguin un primer llinatge que comenci per les lletres següents «Dn», «Dñ», «Do» i així fins arribar a la «Dl» per ordre alfabètic. L'elecció es féu per sorteig i Educació no descartà els llinatges que comencen per dues consonants perquè «hi ha llinatges estrangers que comencen així».