algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
25°

El Govern finançarà a Mostar una escola d'integració de les diferents ètnies

Estarà ubicada a la plaça d'Espanya, escenari d'intensos combats durant la guerra

El Govern balear finançarà part de la restauració de l'històric edifici Gimnazia, on per primer cop s'ubicarà un centre educatiu per a infants de les diferents comunitats que cohabiten a la ciutat, principalment musulmans i catòlics i ortodoxos. De fet, l'entrada en funcionament d'aquest centre, ara ple de metralla, serà la primera experiència seriosa d'entesa dins l'àmbit educatiu de les tres comunitats, enfrontades a mort durant la guerra. El futur centre s'ubica a la plaça d'Espanya, on hi ha el monument als soldats espanyols morts des que esclatà el conflicte dels Balcans.

Ahir el president Matas va retre homenatge als caiguts juntament amb el president del Parlament, Pere Rotger; el cap de la Força Terrestre de l'Estat espanyol, Pedro Pitarch; i el comandant general de les Balears, José Emilio Roldán, en un emotiu acte en el qual participaren militars illencs o destinats a l'Arxipèlag. Només dir que és molt emocinant, per exemple, sentir parlar l'«algaidí» entre els membres de seguretat militar que vetlaren perquè tot anàs brodat en la visita del president balear. Aquest punt de Mostar, on el Govern balear invertirà 20.000 euros per a la restauració del gimnàs d'aquesta futura escola, posa els pèls de punta. A un costat s'hi troba l'antic edifici de la premsa, on s'apostaven els franctiradors durant el conflicte del 1993 i 1994. Ara aquest edifici és un fantasma ple d'impactes d'armes de tots els calibres on ningú no s'atreveix a apropar-s'hi. A escassos metres s'hi ubicava el palau del mariscal Tito. Ara és un autèntic formatge de Gruyère a l'espera de la restauració.

Un cop acabat l'homenatge als caiguts, Matas visità l'edifici que serà centre educatiu, acompanyat per la futura directora Ankila Couie. Matas afirmà que «nosaltres pagam la part del gimnàs i una altra instal·lació. I estic molt content que sigui així, perque seran els llocs on estaran junts catòlics, musulmans i ortodoxos i s'hi podrà crear una autèntica convivència. És clar que tots els qui vulguin enviar els seus fills en aquesta escola han d'acceptar que vagin amb infants d'altres religions». En la visita al centre històric de Mostar, Matas s'aturà davant la placa dedicada a un tinent espanyol mort per un franctirador el 1993. També en la seva visita al reconstruït pont de Mostar, quedà molt impressionat pels forats de bala que fins i tot queden a les portes dels edificis.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.