L'hospital Son Llàtzer envià, durant el 2005, a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona 5 casos de dones embarassades, els fetus de les quals presentaven alguna patologia susceptible de ser tractada en cirurgia fetal.
La cap de servei de Medicina fetal del centre català, que assisteix aquests dies al III Curs de formació continuada d'Obstetricia i Ginecologia que organitza el centre sanitari mallorquí, Elena Carreras, explicà que la gran majoria d'aquestes intervencions es practiquen en casos d'embarassos de bessons que comparteixen la placenta.
En aquestes situacions és freqüent la transfusió sanguínia entre els fetus que pot ser la causa de la mort d'ambdós, fet que pot evitar-se interrompent la circulació dels vasos que comuniquen els cossos mitjançant un tècnica de cauterització mitjançat el làser. Aquests gestacions s'anomenen «monocorials biamniòtics» i solen tenir una supervivència de quasi el 80%.
Carreras explicà que en el seu departament realitzen altres intervencions fetals, com són les de drenatge de líquid acumulat a la pleura que impedeixen el creixement normal dels pulmons del fetus i les intervencions d'hèrnies diafragmàtiques, encara que insistí que «quasi sempre el que feim és cirurgia pal·liativa perquè el fetus es desenvolupi amb normalitat».
Un dels casos derivats al Vall d'Hebron, fou el d'una dona, el fetus de la qual presentava una tumoració a la boca, a la qual li practicaren una cesàrea especial que permeté eliminar el tumor a l'exterior abans d'interrompre el subministrament d'oxigen al neonat des de la placenta, ja que si s'extragués a l'infant directament s'asfixiaria perquè tenia les vies respiratòries obstruïdes.
A més dels casos assenyalats, se sotmeten a cirurgia fetal patologies en alguns casos d'obstrucció de la uretra fetal i algun tipus de lesió de les vàlvules del cor.