algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 21°
25°

Matas diu que Balears necessitarà més immigrants però «més seleccionats»

Defineix el fenomen migratori com el «problema de major risc del segle XXI»

92568
Matas, al centre, presidí la ponència «Immigrants, els nous veïns», en el marc de la convenció que es du a terme a Madrid.

Balears necessitarà que arribin més immigrants els pròxims anys per mantenir el seu actual nivell de vida, però aquests ciutadans haurien de venir a les Illes de manera més «seleccionada», amb contracte i «en funció de la nostra demanda». Aquesta és almanco la previsió que va fer ahir el president Jaume Matas, després de coordinar la ponència Immigrants: els nous veïns, un dels grups de treball de la convenció del PP que té lloc aquests dies a Madrid.

Matas considera que els actuals índexs de natalitat de l'Estat espanyol, en general, i de les Illes, en particular, fan «imprescindible» l'arribada de més ciutadans d'altres països. Però matisà que aquesta arribada hauria d'estar condicionada al perfil del potencial treballador i, fins i tot, a la seva nacionalitat.

Tanmateix, el cap de l'Executiu illenc insistí, tal com recomana el comitè de savis de la reforma estatutària, que les comunitats autònomes tenguin més capacitat per decidir sobre el nombre d'immigrants que necessiten i sobre la mà d'obra que han de cobrir.

Matas aposta perquè totes les administracions públiques defensin «la llibertat cultural» dels nouvinguts i, a la vegada, treballin per evitar el desarrelament dels estrangers. També advoca per fixar fórmules de participació dels immigrants en la vida social dels territoris d'acollida.

Però per assolir els reptes plantejats, Matas adverteix que les institucions públiques necessiten disposar de més finançament. Aquests recursos, en la seva opinió, hauran de servir per impulsar polítiques de cooperació més ambicioses «que resolguin els problemes» dels països empobrits i, per tant, «emissors». I és que, segons Matas, el fenomen migratori és el problema de major risc del segle XXI a Espanya i, per tant, també a Balears.

En el marc de la ponència, que coordinà el president del PP balear, s'aprofità per criticar el procés de regularització d'immigrants que ha duit a terme el Govern de Rodríguez Zapatero i comentà que «ara hi ha més extracomunitaris en situació il·legal que abans d'aquest procés, un milió i mig».

Sobre el finançament autonòmic, Matas digué que no necessita consultar a la direcció estatal del PP la seva proposta de reclamar 3.000 milions a ZP per compensar el dèficit històric de les Illes en matèria d'infraestructures. La proposta, recordà, serà secundada pel PP.

(Més informació a "Espanya")

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.